Iesirea la pensie
Posted 15 December 2011 - 01:17 PM
Posted 15 December 2011 - 05:03 PM
Posted 15 December 2011 - 06:12 PM
La nivel oficial, nu s-a rasuflat nimic palpabil , insa stiu cativa ,, dinozauri ,, cu functii care asteapta in pozitia ,,start ,, cu valiza facuta.
Problema este alta, daca se adevereste acest lucru, stiu o gramada de profesionisti care ar pleca, cine mai ramane cine mai lucreaza, cat dureaza ca un absolvent sa devina profesionist in munca .
Posted 08 January 2012 - 12:32 AM
Exista un stagiu de cotizatie minima?
Va multumesc!
Posted 08 January 2012 - 03:07 AM
Posted 08 January 2012 - 01:24 PM
Posted 09 January 2012 - 02:06 AM
Posted 09 January 2012 - 01:14 PM
Posted 10 January 2012 - 10:35 AM
Cel putin eu asa stiu.
Posted 10 January 2012 - 03:21 PM
Posted 10 January 2012 - 04:05 PM
Nu stiam ca elevii platesc pentru pensie...............au salariu si li se elibereaza un fluturas pe care sa apara aceasta retinere?
Posted 10 January 2012 - 04:07 PM
Posted 10 January 2012 - 04:14 PM
As fi vrut sa vad niste argumente.
Te-as intreba, daca tot studiezi legea, in ce grupa de munca se incadreaza cei de la SIIAS, SIR, DIAS?
Posted 10 January 2012 - 07:07 PM
In referire la calculul vechimii, cred , ca cei care au studiat noua lege cunosc ca la stagiul de pensionare se iau in calcul ca perioade echivalente (nu retin denumirea exacta dar parca asa spunea in lege ,, perioade care se asimilieaza stagiului de cotizare ) perioadele in care ai fost militar in termen, elev al unei scoli de politie sau militare,cursurile unei facultati doar la zi si doar una, perioada in care ai fost in somaj, perioada in care ai fost in concediu de cresterea copilului,) Aceste perioade se iau in calcul la iesirea la pensie la stabilirea vechimii in munca , care nu trebuie confundate cu conditiile de iesire la pensie (oricare din ele ) si care sunt doua varsta si vechimea in domeniu ( mai popular spus de cascheta nu si in alta parte ) .
In vechea lege stAgiul minim era de 15 ani in politie ca sa iau exemplu nostru, dar se asimilieaza cu perioade lucrate din jandarmerie, MAPN, SRI , etc. In noua lege a pensiilor stagiul minim a urcat la 20 de ani urmand a urca progresiv pana la un stagiu complet in serviciu de 30 de ani parca in 2030 ( incepe de la stagiu de 20 de ani in 2011 si urca cu un stagiu in plus de cateva luni la fiecare jumatate de an, de exemplu in 2012 stagiul minim va fi de 20 de ani si 9 luni in luna octombrie a acelui an. este doiar un exemplu nu retin exact tabelul de urcare a perioadelor din lege ).Am uitat sa va reamintesc ca pensiile sunt de trei feluri : pensiiile la limita de varsta, pensie anticipata si pensie anticipata partiala. Fiecare are conditiile ei, pensia la limita de varsta este pensia de drept , de serviciu care poresupune ca ai varsta si vechimea prevazuta de lege pentru a te pensiona, pensia anticipata partiala presupune ca ai vechimea pentru a te pensiona dar nu ai varsta si te poti pensiona cu maxim 5 ani inainte de varsta normala de pensionare, iar pensia anticipata partiala presupune ca ai stagiul de vechime dar nu ai varsta si te poti pensiona cu 8 ani inainte de varsta legala. Important este sa va amintesc ca ultimele doua categorii de pensie sun mai putin avantajoase ,intrucat statul a vrut sa descurajeze pensionarea anticipata, astfel ca o pensie inainte de limita de varsta va fi redusa, cu un anumit procent pentru fiecare luna rama pana la varsta legala de pensionare ( daca retin bine 0,5 % pentru fiecare luna ). Pentru a intelege dau un exemplu abstract, daca te pesnionezi la limita de varsta si ai avea sa zicem pensia stabilita la 1.000 lei, insa daca te pensionezi anticipat penalizarea poate sa opereze pana la 40 %, astfel ca poti lua o pensie de 600 lei, pana la implinirea varstei standard, cand legea spune ca din oficiu trebuie sa vi se calcueleze pensia la limita de varsta.
Un alt aspect important al noii legi sunt perioadele pentru care ati lucrat in sistemul de aparare ,ordine publica si siguranta nationala pentru care beneficiati de reducere din varsta standard de pensionare de 60 de ani ( la civili este de 65 de ani ) . Astfel pentru un anumit numar de ani se scade varsta de pensionare (tabelul il gasiti in lege ) retin doar exemplul ca pentru 20 de ani lucrati in sistemul mentionat reducerea este de 10 ani, adica varsta de pensionare este de 50 de ani care se cumuleaza cu conditia anilor de vechime. Aceste reduceri opereaza maxim pana la 13 ani, in consecinta legea prevede ca varsta minima de pensionare este de 47 de ani daca in mod cumulativ se indeplineste si conditia anilor de vechime pentru anul respectiv.
Sper sa fi inteles explicatiile mele, in caz contrat, luati legea la puricat, nu este dificil !!
Edited by LORD, 10 January 2012 - 07:08 PM.
Posted 10 January 2012 - 07:21 PM
Exista trei grupe de munca :
Grupa speciala -an/an
Grupa I- 6 luni la an
Grupa II- 3 luni la an
Sunt discutii acum pentru ca pe cei de la SIR nu stiu domnii de la cadre unde sa-i incadreze la grupa I (conditii deosebite) sau la speciala, cati lucratori atatea pareri.
Pensia anticipata partiala este fosta pensie pe caz de boala
Posted 10 January 2012 - 07:49 PM
Posted 10 January 2012 - 08:59 PM
Posted 10 January 2012 - 10:15 PM
O sa iti dau o veste nu prea placuta.
Varsta la care poti iesi la pensie este strans legata de totalul anilor de grupa pe care poti sa-i scazi din 60 de ani.
Iti repet inca odata ,stragiul minim de cotizare este 26 de ani daca anii astia ai fost incadrat in grupa I de munca poti iesi la 47 de ani si cateva luni.
Daca esti incadrat in grupa a II-a de munca nu stiu daca poti strange 13 ani de grupa, asa ca daca un politist a stat pe la caldurica poate iesi la pensie pe la 53 de ani chiar daca are stagiul complet de cotizare. Asta daca nu vrea sa se pensioneze anticipat ,insa poatre sa fie penalizat cum spunea si Lord cu 0,5 % pentru fiecare luna pana la implinirea varstei de pensionare.
Daca este politist de la 20 de ani numai in operativ poate pleca la 50 de ani, daca nu s-ar putea sa aiba surprize neplacute.
Multa sanatate.
Edited by Elvis, 10 January 2012 - 10:15 PM.
Posted 11 January 2012 - 11:58 AM
Elvis, on 10 January 2012 - 10:15 PM, said:
Iti repet inca odata ,stragiul minim de cotizare este 26 de ani daca anii astia ai fost incadrat in grupa I de munca poti iesi la 47 de ani si cateva luni.
Si acum sa revenim la oile noastre...daca alegi sa iesi la pensie acum , iti trebuie nervi de otel, calm (desi eu nu prea am avut...) si stapanire de sine-te vor plimba de la Ana la Caiafa, in speranta ca te vei razgandi, iti vor pune bete-n roate, iar cei de la resurse umane(chiar daca-i cunosti de o viata) vor pune placa cu "NU CUNOSC!...NU STIU!" de parca ar fi semnat la angajare un contract de confidentialitate(poate ca asa este, inca nu am aflat si nici nu mai tin sa aflu...)
Insa din toate astea, eu cel putin (cer scuze administratorului pt.off topic) m-am simtit "dezbracat" in momentul cand cel de la resurse umane mi-a cerut LEGITIMATIA DE POLITIST.....
Inca o data imi cer scuze pentru off-topic!!!!
Posted 11 January 2012 - 04:44 PM
Sunt 4 coditii de munca:
1. normale
2 deosebite se acorda spor 3 luni la an
3 speciale se acorda spor 6 luni la an
4 alte conditii se acorda spor an la an lucrat
Reducerea maxima fata de virsta de 60 ani ( pentru cei nascuti dupa 1970) iar pentru cei nascuti anterior ( vezi tabelul anexa al Legii) este de maxim 13 ani, asta implica sa fi lucrat cel putin 26 ani in conditii speciale sau alte conditii si sa sa ai stagiul complet de cotizare 30 ani.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users