Jump to content

Cu ce se ocupa Criminalistica

27 replies to this topic

#1 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,169 posts

Posted 18 February 2010 - 04:47 PM

Am observat ca foarte multe persoane nu stiu ce presupune acest domeniu, cu ce se ocupa si ce fac politistii de la criminalistica.

Criminalistica [indent]este stiinta care elaboreaza mijloace si metode tehnico-stiintifice, precum si procedee tactice destinate descoperirii, fixarii, ridicarii, examinarii si interpretarii probelor judiciare, efectuarii expertizelor si constatarilor tehnico-stiintifice, in scopul prevenirii si descoperirii infractiunilor, identificarii autorilor si administrarii probelor necesare in procesul judiciar[/indent]

Astfel, principalele atributii ale politistilor de la Criminalistica sunt:
  • cercetarea la fata locului in cazul infractiunilor
  • efectuarea de expertize si constatari tehnico-stiintifice in laboratoarele politiei
  • activitati de identificare in cartoteci, baze de date si colectii criminalistice

#2 copjob

Forumist

• Banned
  • 110 posts

Posted 02 March 2010 - 12:26 AM

Mai prozaic, criminalistul este cel care da cu prafuri si face poze.... :lol:
Dar să nu îi spui asta în faţă!

#3 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 02 March 2010 - 12:33 AM

Si cel care face toaletarea cadavrelor.
Nici de asta nu trebuie sa-i amintesti. :lol:

#4 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,169 posts

Posted 02 March 2010 - 12:34 AM

Ce rai sunteti! :P

#5 dunelu

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,082 posts
  • LocationComanesti

Posted 10 March 2010 - 12:11 AM

Patru poze si-o sageata asta-i cercetarea toata (la locul faptei) !!!

#6 copjob

Forumist

• Banned
  • 110 posts

Posted 10 March 2010 - 03:55 PM

Sa nu se inteleaga gresit despre toaletarea cadavrelor.... asta presupune doar fotografierea si amprentarea cadavrului... dar pana la urma activitati care ii repugna oricarui om de rand...
Asta este... cineva trebuie sa faca si aceasta meserie... :huh:

#7 ionik29

Incepator

• Juniors
  • 3 posts

Posted 11 March 2010 - 10:01 PM

frumos frumos....dar cand e vorba despre un omor sau o fapta "mai grea" savarsita de AN , cam pe umerii criminalistului ramane cam tot stresul.....urme...probe.....nu?....si atunci ce frumos e sa vii cu suspectul si sa ti se raspunda ca dupa probatoriul ridicat de la fata locului se da"pozitiv" , si il poti baga la beci.......
nu ca ar sta destul acolo.....:))

#8 copjob

Forumist

• Banned
  • 110 posts

Posted 11 March 2010 - 10:03 PM

Păcat este însă faptul că, dacă aceste probe nu sunt coroborate cu altele... hoţul nu va sta prea mult la răcoare... :(

#9 ionik29

Incepator

• Juniors
  • 3 posts

Posted 11 March 2010 - 10:10 PM

poi de aceea sunt gramada de compartimente.....fiecare sa-si aduca un pic contributia si macar o perioada sa fie bagat....si tot se va simnti ceva....liniste ma refer....mai putine cfl....

#10 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 11 March 2010 - 10:20 PM

Toaletarea cadavrului nu presupune intotdeauna numai amprentarea si fotografierea.
In cazul in care exista un cadavru cu identitate necunoscuta si peste care a trecut ceva timp pana sa fie descoperit, acesta va trebui adus inainte de a fi fotografiat intr-o stare cat mai apropiata de imaginea pe care o avea cand era in viata. Un astfel de exemplu este folosirea unor produse de machiaj, pentru ca pielea sa revina la culoarea normala.
Tot in cazul cadavrelor cu identitate necunoscuta, criminalistul il va dezbraca si va studia atent fiecare parte a corpului, pentru a gasi eventuale semne particulare, tatuaje, platfus, etc.
Asa ca toaletarea nu consta numai in amprentarea si fotografierea cadavrului.
Multi spun ca stiu, dar putini cunosc.

#11 dunelu

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,082 posts
  • LocationComanesti

Posted 12 March 2010 - 04:28 PM

Colaborarea fructuoasa intre judiciarist si un criminalist meserias creste substantial sansa de descoperire a infractorilor in cauzele cu a.n.

#12 ionik29

Incepator

• Juniors
  • 3 posts

Posted 12 March 2010 - 05:35 PM

corect spus....nu numai judiciarist...din toate compartimentele.......si se vor vedea rezultate......

#13 gaby

Banned

• Banned
  • 95 posts
  • LocationTIMISOARA

Posted 12 March 2010 - 08:39 PM

:ner: :ner: :ner: ati lasat niste comuri de tot rasul :4 POZE SI O SAGEATA :ner: nu lucrez in acest domeniu dar zic eu nu e chiar asa de usor.trebuie sa fie destul de greu

#14 luky

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 57 posts

Posted 13 March 2010 - 12:01 AM

Nu uitati ca cei de la criminalistica fac si expertize de tot felul care ne folosesc in solutionarea dosarelor.Fiecare compartiment are sprcificul sau.

#15 Nightwolf

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 261 posts
  • LocationBucuresti

Posted 13 March 2010 - 01:59 PM

View Postdunelu, on 10 March 2010 - 12:11 AM, said:

Patru poze si-o sageata asta-i cercetarea toata (la locul faptei) !!!

Asa o faci TU poate....

#16 Rusy

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 786 posts

Posted 13 March 2010 - 02:27 PM

View PostNightwolf, on 13 March 2010 - 01:59 PM, said:

Asa o faci TU poate....

Nightwolf: No offence dar la noi sunt cel putin 2 criminalisti care se rezuma la astfel de cercetari, nu mai zic de compunerea procesului verbal, in gandirea unora presupun ca, daca adauga o multime de termeni stiintifici sau mai stiu eu ce, acel cfl e ca si rezolvat, sunt criminalisti care isi dau o mai mare silinta la ridicarea urmelor, protejarea lor, fotografierea etc, etc iar p.v. este compus simplu, cfl nu se face din cuvinte mai ales la criminalist.

#17 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,436 posts

Posted 13 March 2010 - 02:56 PM

Depinde foarte mult de pasiunea pe care o are fiecare pentru ceea ce face.
Un criminalist ce face totul cu pasiune se diferentiaza imediat de unul care face totul numai pentru ca asta presupun sarcinile sale de serviciu. La fel ca si prin celelalte formatiuni dealtfel, cei ce muncesc din pasiune se observa imediat.

#18 Nightwolf

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 261 posts
  • LocationBucuresti

Posted 13 March 2010 - 07:31 PM

View PostRusy, on 13 March 2010 - 02:27 PM, said:

Nightwolf: No offence dar la noi sunt cel putin 2 criminalisti care se rezuma la astfel de cercetari, nu mai zic de compunerea procesului verbal, in gandirea unora presupun ca, daca adauga o multime de termeni stiintifici sau mai stiu eu ce, acel cfl e ca si rezolvat, sunt criminalisti care isi dau o mai mare silinta la ridicarea urmelor, protejarea lor, fotografierea etc, etc iar p.v. este compus simplu, cfl nu se face din cuvinte mai ales la criminalist.

Nu m-as fii ofensat daca nu era alta formularea. Dar aia e pur si simplu o afirmatie ... care deranjeaza crunt. Nu neg, si stim cu totii, faptul ca padure fara uscaturi nu exista. Dar ca sa generalizam cu afirmatii suntem putin cam departe, parerea mea. Exista si la mine in formatiune criminalisti care mai au un an si ies la pensie si ii doare la basca. Altii care pur si simplu nu-i intereseaza. Altii care viseaza la nemurirea sufletului si altii cu care stau si 4 ore la fata locului si muncim non-stop. Dar asta este stilul in politia romana. Unii ne-am obisnuit cu el, altii nu. Problema e ca se generalizeaza si niciodata nu o sa se zica de cutarescu ca a prins urmarit general, de cutarescu ca a gasit o urma papilara extrem de importanta, de cutarescu ca a avut sange in c***e sa "tranteasca" pe nush ce personalitate. Tot timpul ne vom lega de ala nu face decat 4 poze, ala nu face PV, ala nu, ala nu, ala nu.

Revenind ontopic: Criminalistica face parte din Politia Stiintifica. Adica interpretabila la infinit ca d`asta e stiinta ca se cerceteaza si se bazeaza doar pe mijloace de proba exacte. Sa nu comparam cu judiciarul ca nu are rost. Ideea este ca judiciar fara criminalistica nu exista. Iar criminalistica fara judiciar nu ar exista. Daca ai o echipa tare de judiciaristi cu o echipa tare de criminalisti, oameni carora sa le placa munca, apoi eu sunt sigur ca pt partea "adversa" lipsurile de procedura nu ar mai putea exista. Si de aici o intreaga masinarie s-ar pune ALTFEL in miscare...

#19 dunelu

Senior

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,082 posts
  • LocationComanesti

Posted 14 March 2010 - 06:59 PM

Patru poze...-reprezenta o veche gluma privitoare la activitatea criminalistilor.Nu am vrut sa jignesc colegii criminalisti.Dealtfel am precizat ca trebuie sa existe colaborare intre toate formatiunile.

#20 buhaivictor

Incepator

• +Members
  • 12 posts

Posted 13 April 2010 - 07:32 PM

imi pare rau ca cei din interior care cat de cat cunost munca pot sa vb in acest fel...
ma simt jignit fiindca sunt criminalist, dar si fiindca pe langa foarte frumoasa este si o munca solicitanta, in care trebuie mereu sa fii in pas cu tehnica, noutatile, improvizatiile...
am autori identificati pe urme papilare, pe urme de incaltaminte, pe videofilmari ale camerelor de supraveghere prelucarate de mine, pe articole de imbracaminte si detaliile acestora, dupa urme de violenta create pe corp de catre victima, etc...are rost sa continui pentru a-mi sustine ideea ca nu pozele si sagetile inseamna CRIMINALISTICA?
va rog sa intelegem si sa respectam fiecare linie de munca, daca nici noi nu o facem cum sa o faca ceilalti?
va multumesc pentru intelegere.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users