Posted 26 November 2011 - 12:00 AM
Ia citiți mai bine Legea nr. 61/1991 și vedeți treaba aia legata de "locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica". Ideea este să mai interpretăm legea și în spiritul ei. E destul de clar că dacă ies cu toporul în mână să tai porcu' vecinului care stă 4 case mai încolo, nu ar trebui să fie incidente prevederile art. 2 alin. (1) pct. 1, dar dacă mă opresc pe la cârciumă, beau o țuică, devin zmeu și îl vântur pe acolo, discutăm altfel. Jurisprudența a statuat destul de clar că acest gen de infracțiune se instrumentează cu precădere în concurs cu alte infracțiuni ca amenințarea, lovirea și alte violențe, ultrajul contra bunelor moravuri, încăierarea, etc.
De asemenea, nu trebuie să omitem și incidența permanentă a art. 44 și 45 din Codul penal (leg. apărare și starea de necesitate) când nu mai contează cu ce și cum acționezi.
Personal, apreciez că uzul personal, casnic, sportiv, etc.al armelor albe nu ar fi o problemă, cu condiția să nu fie purtate în mod vizibil în locuri publice, pe fondul producerii unei posibile temeri pentru alte persoane.
Singura doză de subiectivism pe care o aveam era când depistai înarmat vreun personaj cunoscut cu antecedente penale pentru infracțiuni comise cu violență, predispus permanent la comiterea unor astfel de fapte, la care nu cred că se mai aplicau explicațiile de genul "îl țin să tai salamul/să mă apăr de dușmani/să desfac piulițele, etc". Repet, în ultimul caz sunt subiectiv...