Jump to content

Precizari privind obligativitatea echiparii cu anvelope de iarna

anvelope pneuri iarna zapada obligatorii echipare obligatoriu all season

72 replies to this topic

#1 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 08 October 2011 - 03:14 PM

Avand in vedere ca multi conducatori auto nu sunt lamuriti cu privire la obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, cred ca sunt utile cateva precizari.

Actul normativ ce reglementeaza acest lucru este O.G. nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 80, din 31 ianuarie 2011.

Conform acestuia, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se modifica si se completeaza astfel:
  • La articolul 6, după punctul 6 se introduce un nou punct, punctul 61, cu următorul cuprins:
61. anvelope de iarnă - anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.
  • La articolul 102 alineatul (1), punctul 28 se modificaşi va avea următorul cuprins:
28. conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate;
  • La articolul 112 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera h1), cu următorul cuprins:
h1) autovehiculul nu este dotat, la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu anvelope de iarnă, iar autovehiculul de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau nu au montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate;
  • La articolul 112, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) In situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i),j), l), m), n), t), u), v)şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Conform Directivei 92/23/CE, pneuri pentru zapada sunt cele pe care se afla inscriptia "M + S", "M.S." sau "M & S".
Mai mult, conform aceleasi directive, categoriile de utilizare ale pneurilor sunt:
— pneu normal: pneu pentru utilizarea pe drumuri normale;
— pneu special: pneu pentru uz special, de exemplu pneu de uz mixt (pe sosea si orice teren) si la viteze limitate;
— pneu pentru zapada;
— pneu de rezerva pentru uz temporar

Desi in presa si la TV s-a speculat ca sunt considerate de iarna si anvelopele all-season, in lege nu exista o asemenea prevedere clara, sau cel putin, eu nu am gasit.
Prevederile Ordonantei Guvernului nr. 5/2011 intra in vigoare incepand cu 1 noiembrie 2011.

#2 Cristi

Investigator

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 2,109 posts
  • LocationValcea

Posted 08 October 2011 - 03:33 PM

M&S reprezinta cauciucurile allseason. Inseamna Mud&Snow.

#3 Catalin

1*

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 5,442 posts

Posted 08 October 2011 - 03:47 PM

Nu neapărat.
Cum indentificam ce fel de anvelopa este, iarna/vara/all seazon?

Trebuie verificata partea laterala a anvelopelor.
  • daca gasiti semnul M+S impreuna cu pictograma "fulg de nea", este vorba de o anvelopa cu profil de iarna
  • daca gasiti inscriptionat doar pictograma M+S, (in unele cazuri, mai rare, AW-all weather sau AS-all season), atunci este vorba de o anvelopa cu profil pentru toate anotimpurile
  • cand nu exista nici unul dintre simbolurile de mai sus, este vorba de o anvelopa cu profil de vara.
Pictograma "fulg de nea"

Posted Image

#4 Marius

poliția română

• +Members
  • PipPipPipPipPip
  • 4,172 posts

Posted 08 October 2011 - 03:59 PM

View PostCristi, on 08 October 2011 - 03:33 PM, said:

M&S reprezinta cauciucurile allseason. Inseamna Mud&Snow.

Am pus link catre Directiva 92/23/CE in primul post.
Daca gasesti in acel document vreo specificatie privind anvelopele all season sa-mi arati si mie.

#5 Cristi

Investigator

• +Moderators
  • PipPipPipPipPip
  • 2,109 posts
  • LocationValcea

Posted 08 October 2011 - 04:27 PM

Hai, domle, nu te supara asa.:)

#6 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts
  • Locationwww.buzaucity.ro

Posted 08 October 2011 - 06:24 PM

http://www.anvelopeweb.ro/help

Eu inteleg asa: ca daca scrie pe lateralul anvelopei M&S si are si simbolul "fulg de zapada" este bune . ^_^

#7 minutzu

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 334 posts

Posted 08 October 2011 - 06:51 PM

Şi dacă nu circul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei în timpul sezonului, primesc amendă ? Aici e marea problemă a Românilor. Foarte mulţi au spus că ei nu ies deloc cu maşina din oraş, aşa că pentru ce să-şi schimbe anvelopele, care în ziua de azi e totuşi o problemă.

#8 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts

Posted 08 October 2011 - 06:56 PM

pai in oras e drum privat? :) sau vrei sa te plimbi doar in parcare la XXL? :)

#9 minutzu

Loial

• +Members
  • PipPipPip
  • 334 posts

Posted 08 October 2011 - 07:00 PM

nu tati, în oraş se presupune că drumul e curăţat de zăpadă, gheaţă sau polei. capisci ?

#10 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts

Posted 08 October 2011 - 07:22 PM

Da, sigur, vezi cazul sectorului 5 de iarna trecuta, cand primarele care este nu a avut contract de dezapezire incheiat.

Eu nu stiu in ce oras circuli tu, dar eu am fost pus in situatia sa "ar" dimineata parcarea cu anvelopele de iarna pentru a iesi la drum, pe cand alti vecini cu "de vara" s-au lasat pagubasi si au luat autobuzul. Nu exclude cazurile in care apare fenomenul de polei iar cu gumele de vara nici macar nu te urnesti de pe loc.

#11 videosuzy

Loial

• Members
  • PipPipPip
  • 425 posts
  • LocationBucuresti

Posted 08 October 2011 - 07:43 PM

Corect. Romanul tot sa fenteze. Stiu ca e gaura in buzunar dar nici la masina nu renunta. Am colegi care se plang ca nu au bani de cauciucuri de iarna, ca abia mai pot sa bage benzina, insa au statia in fata blocului si, cu acelasi autobuz, ajung fix la servici. Replica, la observatia facuta de mine, a fost: "pai sa le suport duhorile nespalatilor?".
Nu spun ca e normal sa ti masina in parcare si sa mergi cu mijloacele de transport in comun, insa, la bugetul de austeritate la care e supusa familia mea (rate la banci, cheltuieli lunare si mai ales cele zilnice), prefer ca cei 250/300 lei pe care i-as folosi pentru carburant, sa iau trei abonamente pe toate liniile (total 150 lei) si sa redirectionez cei 100/150 lei ramasi, catre nevoile casei.
Pana la urma, ai bani, n-ai bani, unde-i lege nu-i tocmeala. Esti comod, treci pe gume de iarna.

Stima

PS: m-am saturat ca iarna, in plin oras, la intersectia stradutelor din cartier, eu, cu cauciucuri de iarna, lanturi si masina ridicata (C5 la maxim), sa stau sau sa imping la masini fara cauciucuri si nici macar cu lanturi, puse chiar la anvelopele de vara sau all season.

Edited by videosuzy, 08 October 2011 - 07:48 PM.

#12 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts

Posted 08 October 2011 - 08:01 PM

Acum 4 ani cand am constietizat importanta anvelopelor de iarna, trecand de la vechea Dacie la altceva, am facut o investitie si in achizitionarea unor jante de tabla, odata cu anvelopele noi de iarna. Pot spune ca investitia a fost amortizata pana acum, tinand cont ca in fiecare toamna/primavara nu fac decat sa desfac/insurubez niste prezoane, scutind timp si bani dati la vulcanizare pentru schimbarea anvelopelor pe aceleasi jante, echilibrare, umflare, bacsis...

#13 vali72

Junior

• +Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Locationilfov

Posted 09 October 2011 - 08:49 AM

pagina 40 sunt specificate acolo din directiva92/23/1992 ,cerintele privind pneurile,

#14 videosuzy

Loial

• Members
  • PipPipPip
  • 425 posts
  • LocationBucuresti

Posted 09 October 2011 - 09:19 AM

Ca in fiecare an, romanul e luat prin surprindere. In ciuda anunturilor facute in mass-media (de mai bine de 5 zile) in acest moment sunt blocati turisti care au indraznit sa plece joi catre zonele montane, evident cu cauciucuri de vara. Nici macar all-season. Cum spuneam mai sus, asa e romanul. Intotdeauna altcineva e vinovat pentru problemele lui.

O iarna cat mai linistita.

Edited by videosuzy, 09 October 2011 - 09:21 AM.

#15 cris91

Incepator

• Juniors
  • 2 posts

Posted 09 October 2011 - 11:54 AM

de cand suntem obligati sa circulam cu cauciucuri de iarna?

#16 marcellutz

Clona fred

• Banned
  • 148 posts

Posted 09 October 2011 - 12:01 PM

eu as intreba...vara putem umbla cu cauciucuri de, iarna? no offense. :emo-box: :ner:

#17 danpin

Devotat

• +Members
  • PipPipPipPip
  • 896 posts

Posted 09 October 2011 - 12:55 PM

View Postcris91, on 09 October 2011 - 11:54 AM, said:

de cand suntem obligati sa circulam cu cauciucuri de iarna?
Scrie in primul post, ultimul rand, dreapta, jos.

View Postmarcellutz, on 09 October 2011 - 12:01 PM, said:

vara putem umbla cu cauciucuri de iarna?
Anvelopele folosite trebuie sa fie in concordanta cu anotimpul. Daca vei folosi anvelope de iarna la temperaturi de peste 7 gr. C distanta de franare va fi mai mare, nu vei avea o stabilitate buna in curbe iar gradul de uzura va creste considerabil. Daca intrebai pentru a afla daca risti vreo amenda, eu cred ca in primul rand ar trebui sa fie grija pt. siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic.

#18 maxu08

Senior

• Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,860 posts

Posted 10 October 2011 - 09:17 AM

cauciucurile de iarna merita toti banii, iti salveaza viata mai ales cind vezi alti "destepti" ca devin saniute pe sosea si esti obligat sa faci manevre ca sa-i eviti. de cind am evitat un asemenea Ayrton Sena pe sosea fara ca masina mea sa derapeze mi-am bagat bani in cauciucuri de iarna de cea mai buna calitate.
oricum, un asemenea set te tine ani buni de zile - in general merg maxim 5.000 km cu ele intr-o iarna. la o durata de viata de 40.000 km (unele pina la 60.000km) eu zic ca iti scoti banii.

#19 Kayne

Devotat

• Members
  • PipPipPipPip
  • 693 posts
  • LocationBUH

Posted 10 October 2011 - 10:10 AM

eu mi'am luat all season, le'am pus de aproape o luna si sunt linistit si multumit.. sincer mi se pare ca au chiar o aderenta mai buna la franare si pe vremea asta normala... oricum, m'am amuzat, ca a doua zi dupa ce le'am cumparat au dat peste tot la stiri ca se scumpesc cauciucurile de iarna din n motive inventate de importatori / cumparatori.. aparent am fost cu 5 minute mai destept.. :D

#20 videosuzy

Loial

• Members
  • PipPipPip
  • 425 posts
  • LocationBucuresti

Posted 10 October 2011 - 05:07 PM

Are si simbolul "fulg de nea", da?

Attached File  wintersymbol.gif   4.87K   2 downloads

Edited by videosuzy, 10 October 2011 - 05:10 PM.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users