Postul lung era o încercare de a scuza anumite confuzii pe care le-am creat.
Modul în care credeţi dumneavoastră că eu consider că ar trebui să fie un poliţist nu are nici cea mai mică legătură realitatea. Ar trebui să fiu niţel cretin să mă aştept ca poliţistul să fie un roboţel neafectat de probleme cotidiene, rupt de realitate, calm în sensul de placid/indiferent/apatic, solicitudine în sensul de amabilitate greţos-dulceagă, în stilul martorii lui Iehova (scuze celor sensibili), umilinţă în sensul de slugărnicie, toate acestea într-o măsură mai mică sau mai mare, funcţie de individ. Ori să fie un grabnic agă al ordinii publice, să taie şi să spânzure după cum bate vântul delaţiunii.
În principiu, dacă e să am vreo aşteptare de la poliţişti, aceea se referă la modalitatea în care unii dintre dumneavoastră, îşi scuză defectele prin faptul că românii nu le înţeleg profesia şi că îi văd, pasă-mi-te, complet eronat. Eu aş vrea (la modul real, dar nu-mi fac iluzii) ca fiecare medic, poştaş,
poliţist, porcuror etc. să-şi asume mai întâi rolul de om normal, întreg la minte şi la suflet, verde, fără orgolii casante, fără sensibilităţi de domnişoară sau manii de autojustificare/autovictimizare, să fie de bună credinţă şi croit din plămada deţinuţilor politici din secolul trecut. Nu vreau să cad în capcana clişeelor, dar nici nu e corect să vă las să-mi atribuiţi asumpţii gratuite şi inexacte. Nu a fi poliţist e o stare de spirit.. a fi om e o stare de spirit. Mi se pare că a pune vocaţia profesională înaintea datoriei de a fi om e o mare ţeapă. Fiecare este dator să-şi scarmene conştiinţa şi să recunoască faţă de sine că e leneş dacă stă pe net în timpul servciului, că de fapt e laş şi fricos când se preface că aplică nuş ce gradualitate, că-i crapă pielea de infatuat când se crede intransigent în exerciţiul funcţiunii, iar nu să se ascundă după statutul de poliţist/et ejusdem farinae, care vezi bine, nu poate fi înţeles de tot profanul.
Indiferent de profesie, oricât de ermetică şi oricâtă influenţă ar avea asupra psihicului şi comportamentului fiecăruia, lipsa caracterului, bolile sufleteşti de tot felul, sunt întotdeauna evidente.
Am spus toate astea pentru că şi unii poliţişti şi alte categorii profesionale care implică mai mult sau mai puţin exerciţiul autorităţii de stat, îşi ascund mizeriile în spatele statutului, iar când unii dintre noi ăştia mai mici, ne găsim strigând că "împăratul e gol", ne trezim catalogaţi ca ipocriţi ori cu aşteptări absurde oi incapabili de a înţelege resorturile fine ale profesiei (la care aspirăm de fapt complexaţi de condiţia noastră minoră).
Nici acest comentariu nu e un atac la persoană şi mi-ar părea sincer rău să fie interpretat în acest sens. Nu-mi permit în condiţia în care sunt acum să arăt cu degetul, însă cred că oricine cu o minimă sinceritate şi un spirit de observaţie mediocru poate ajunge la aceleaşi concluzii. Repet, e cam singurul lucru pe care l-aş avea de reproşat unor puţini colegi ai dumneavoastră. Altfel, deşi nu despre asta era vorba, îmi doresc o ţară de poliţişti din fibra lui Tudor Gheorghe.
Edited by Utzu, 10 October 2011 - 10:30 PM.