Stiaţi că...de la 1 octombrie, noile Coduri civil si penal devin litera de lege.
Posted 02 August 2011 - 06:03 PM
1. potrivit noului Cod penal:
• cererile de eliberare provizorie sau contestatiile cu privire la arestul preventiv vor fi judecate de catre un judecator de drepturi si libertati;
• persoanele care ajung sa fie cercetate intr-un dosar penal pentru o anumite infractiune nu mai sunt obligate sa ramana in arestul politiei, ci vor putea fi arestati la propriul domiciliu si supravegheati prin intermediul unei bratari cu GPS care transmite atunci cand inculpatul paraseste domiciliul;
• prin noul Cod penal se introduce confiscarea extinsa a averilor pentru a transpune astfel in legislatia nationala o decizie a Consiliului Uniunii Europene;
• desfasurarea de catre o persoana in mod constant pe o anumita perioada de timp de activitati cu caracter infractional de o gravitate sporita, cumulata cu lipsa altor venituri licite, este considerata ca fiind un probatoriu suficient pentru a permite instantei sa constate caracterul ilicit al veniturilor obtinute pe perioada derularii activitatilor cu caracter infractional;
• in cazul persoanelor condamnate de mai multe ori la inchisoare, principiul executarii pedepsei celei mai mari ramane valabil, dar sporul va deveni obligatoriu;
• executarea pedepsei cu amenda prin prestarea muncii in folosul comunitatii este posibila doar in cazul in care persoana in cauza nu poate plati amenda;
• cei care vor fi amendati de mai multe ori nu vor plati doar amenda cea mai mare, ci se va face un cumul aritmetic (acest principiu se va aplica si in cazul persoanelor sanctionate si cu inchisoare si cu amenda, fiind nevoiti sa le execute pe amandoua);
2. potrivit noului Cod civil:
• au aparut noi proceduri de divort, cea pe cale administrativa si cea prin pocedura notariala, ambele fiind posibile doar daca sotii nu au copii minori si ambii sunt de acord cu divortul;
• este legiferata logodna, definita ca promisiunea reciproca de a incheia casatoria, dar care nu o conditioneaza, iar ruperea acesteia nu este stipulata de o cauza penala;
• se ofera sotilor posibilitatea de a alege intre regimul comunitatii legale, cel al comunitatii conventionale sau cel al separatiei de bunuri;
• cei care nu vor dori sa li se aplice comunitatea legala vor putea incheia conventii matrimoniale;
• in timpul regimului comunitatii, bunurile comune pot fi impartite, in tot sau in parte, prin buna invoiala, prin act incheiat in forma autentica notariala sau pe cale judecatoreasca;
• atingerile aduse vietii private sunt definite de noul Cod civil prin difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, fara acordul persoanei in cauza, sau utilizarea, cu reacredinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu alta persoana;
• dosarele se vor judeca la primul termen, in prima instanta.
In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei (art. 360 din noul Cod civil).
La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot (art. 361 alin. (1) din noul Cod civil). Un asemenea inventar se poate intocmi si dupa adoptarea regimului pentru bunurile dobandite ulterior incheierii conventiei matrimoniale (art. 361 alin. (2) din noul Cod civil).
Este bine sa studiem din timp noile Coduri, in special cel penal si sa angajam discutii pertinente....
Posted 02 August 2011 - 06:41 PM
codul civil intra in vigoare cf legii 71 / 2011 dar codul penal cf carei legi?
Posted 03 August 2011 - 12:09 PM
Vor intra in vigoare doar civil si procedura civila.
Posted 03 August 2011 - 12:46 PM
Nici cel penal si nici cele de procedura nu au stabilite intrarea in vigoarea. Se discuta despre martie 2012 . Pe de alta parte, este posibil ca toate sa sufere modificari chiar prin legea de aplicare asa cum s-a intimplat cu NCC.
Posted 03 August 2011 - 12:57 PM
Posted 03 August 2011 - 02:02 PM
restul nu merita cumparat deoarece eu m-am fript cu NCC. L-am cumparat prin iarna/primavara inainte sa fie votata legea de aplicare si cind am vazut ca avea sute de modificari am injurat de toti sfintii si l-am mai cumparat o data dupa publicarea legii de adoptare.
Posted 03 August 2011 - 02:16 PM
Edited by stelistman, 03 August 2011 - 02:17 PM.
Posted 03 August 2011 - 02:23 PM
Posted 04 August 2011 - 07:18 AM
Obligatia de intretinere ramane aproape neschimbata in noul Cod Civil, noutatea fiind mai mult cu privire la competenta instantei de tutela si posibilitatea stabilirii unei pensii de intretinere sub forma unei cote procentuale din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere, precum si posibilitatea ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit.
Astfel, conform art. 499 din noul Cod civil, parintii sunt obligati sa acorde intretinere copilului lor minor, obligatia de intretinere mentinandu-se pana cand copilul devine major, sau pana implineste varsta de 26 de ani in cazul in care isi continua studiile. In Codul familiei aceste prevederi le gasim la art. 107, insa mai putin specifice decat in noul Cod Civil unde situatia este mult mai clara.
Prin urmare, de la 1 octombrie 2011, actiunile pentru obligarea unuia dintre parinti de a plati pensie de intretinere, ar trebui sa fie intemeiate pe art. 402, 499, 525, 527 - 530, 532 - 533 noul Cod civil, iar pentru majorarea pensiei de intretinere vor fi intemeiate pe dispozitiile art. 403, 499, 531 - 533 noul Cod Civil.
Conform Legii nr. 71/2011, Legea pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile art. 531 din noul Cod civil sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil. Astfel, in mod concret s-a stabilit ca viitoarele actiuni de majorare se vor intemeia pe dispozitiile noului Cod civil.
De asemenea, conform art. 5 pct. 2 din Legea nr. 71/2011, "dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, casatorie, filiatie, adoptie, obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.” Litigiile privitoare la minori si la obligatia de intretinere sunt de competenta instantei de tutela.
Edited by radusandu, 04 August 2011 - 07:18 AM.
Posted 04 August 2011 - 08:49 AM
Am tot primit intrebari pe subiectul asta, uite ce argumente gasesc eu in favoarea ideii ca Noul Cod Civil va intra in vigoare in octombrie:
1. Ministerul Justitiei a facut toate demersurile pentru publicarea variantei actualizate a codului, in 15 iulie 2011.
2. Exista din ce in ce mai multe evenimente oficiale organizate pe marginea dezbaterii modificarilor introduse de acest Cod.
3. Exista o vointa politica care forteaza cu orice pret punctarea unor schimbari fara precedent in cadrul legislativ romanesc. Din pacate, Codul Civil, oricat de prost ar fi redactat, e inclus in strategia "schimbam Romania acum, cu orice pret".
In legea 71 / 2011 mentioneaza clar ca intra in vigoare la 01.10.2011
“Art. 220. - (1) Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 24 iulie 2009, intră în vigoare la data de 1 octombrie 2011.
(2) Actele normative prevăzute la art. 214 şi 216-218 intră în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil.
Art. 221. - Prezenta lege intră în vigoare la data prevăzută la art. 220 alin. (1), cu excepţia art. 214, 216-218, 224, art. 225 alin. (1) şi (2), art. 226 şi 228, care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I. “
Totusi practic, cred ca abia incepand cu luna ianuarie 2012 vom avea primele "efecte" sub imperiul noului cod civil daca nu chiar si mai tarziu.
Prin urmare, nu cred ca se va schimba data intrarii in vigoare a noului cod civil insa...pot doar sa sper ca dupa data de 01 octombrie ori chiar mai devreme, vor aparea anumite indrumari oficiale privind interpretarea dispozitiilor noului cod civil.
Pe 21 iunie, Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru aplicarea Codului Penal, iar pe 2 iulie, proiectul de lege pentru aplicarea Codului Civil, dupa ce cele doua coduri fusesera adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, in iunie 2009.
Potrivit expunerii de motive, proiectul legii de aplicare a Codului Penal urmareste crearea unui cadru legal penal unitar, prin abrogarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Codului Penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale, precum si prin adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod Penal.
Proiectul vizeaza si actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului Penal facute de textele din legislatia speciala, precum si dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul.
Respectarea principiului minimei interventii, care guverneaza legislatia penala a oricarui stat, de drept impune recurgerea la mecanismul penal de protectie doar in situatiile in care protectia oferita de reglementarile altor ramuri de drept este insuficienta, se mai arata in expunerea de motive a proiectului legii de aplicare a Codului Penal.
Voi reveni cu privire la noul Cod penal...
Edited by radusandu, 04 August 2011 - 08:50 AM.
Posted 04 August 2011 - 01:46 PM
Posted 05 August 2011 - 07:12 AM
* modificarea substantiala a definitiei institutiei infractiunii, renuntandu-se la pericolul social ca trasatura generala;
* calcularea amenzii prin sistemul zilelor-amenda, care asigura o mai buna individualizare a pedepsei (numarul zilelor depinde de gravitatea faptei, iar valoarea unei zile se determina si in functie de obligatiile condamnatului fata de persoanele aflate in intretinere);
* zilele-amenda se pot transforma in zile de inchisoare in cazul neexecutarii cu rea-credinta, chiar daca inchisoarea nu era prevazuta in norma de incriminare;
* zilele-amenda se pot inlocui cu zile de munca in folosul comunitatii, daca se dovedesc buna credinta a condamnatului si imposibilitatea executarii pedepsei;
* a fost inlaturata circumstanta atenuanta privitoare la buna conduita a infractorului anterior savarsirii infractiunii.
Elemente de noutate absoluta din Codul Civil, mentionez:
- protectia drepturilor personal-nepatrimoniale prin mijloace juridice specifice (de exemplu, consacrarea, ca mijloc specific de aparare, a dreptului la replica si la rectificarea informatiilor gresite aparute in presa audiovizuala);
- prevederi privind logodna, locuinta familiei, alegerea regimului matrimonial si divortul pe cale administrativa;
- reglementarea generala a termenelor de decadere.
Posted 01 September 2011 - 09:15 PM
sigur??adik codul penal dabea la anu?
Posted 02 September 2011 - 09:36 AM
Posted 02 September 2011 - 08:27 PM
Posted 02 September 2011 - 08:30 PM
adytza, on 02 September 2011 - 08:27 PM, said:
Edited by danpin, 02 September 2011 - 08:31 PM.
Posted 03 September 2011 - 03:04 AM
si nu sunt ''altu'' sunt ''alta''
si nu vorbeam cu tine .nu pt tine era raspunsul meu...
Posted 04 September 2011 - 02:46 PM
adytza, on 02 September 2011 - 08:27 PM, said:
Basescu nu aproba nici o lege, el doar o promulga. Apoi legea se publica in MO. Atit timp cit Parlamentul nu a adoptat nici o lege de aplicare (personal nu am vazut nici proiectul final postat pe vreun site spre dezbatere) Basescu are vise umede despre promulgare.
Posted 05 September 2011 - 11:20 AM
fara prosti pe lumea asta totul ar fi perfect si cum perfectiunea nu exista,ramane doar prostia care e mare.in cazul tau!
si auzi nume pe capu tau sandokan
mersi mult
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users