Jump to content

Forta probanta a cuvantului politistului

• You cannot reply to this topic
41 replies to this topic

#41 Ecou

Forumist

• +Members
  • PipPip
  • 156 posts
  • LocationBucuresti

Posted 17 December 2011 - 12:34 AM

Procesul-verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale / de constatare al unei infractiuni beneficiaza de prezumtia relativa de temeinicie si legalitate. Documentele respective sunt intarite sau combatute prin administrarea altor probe.

Intr-un stat de drept in care predomina asa-zisa stare de normalitate si se aplica principiile democratice, este normal ca si cuvantul agentului constatator sa nu fie egal cu cel al persoanei sanctionate. Nu se poate aplica principiul egalitatii - "in dubio pro reo" - la o constatare 1 vs 1.

Eu, ca si agent constatator, afirm ca ai savarsit o abatere si intocmesc documentatia necesara. Nimeni nu poate refuza sau omite administrarea de probatoriu suplimentar care sa confirme sau sa infirme ce am constatat eu.

Nicaieri, in lumea asta, intr-un stat de drept, nu exista prezumtie de temeinicie si legalitate absoluta, pentru ca acest lucru ar presupune refuzul dreptului la aparare...

Extrapoland cumva spre penal, nu trebuie sa uitam si de "rolul activ al organului de urmarire penala - obligatia acestuia de a administra probe in acuzare cat si in aparare (principiu specific sistemului de drept romano-germanic, nu si celui anglo-saxon).

Totodata, trebuie sa subliniem si faptul ca intr-o cauza penala, declaratia invinuitului/inculpatului constituie proba numai in masura in care poate fi coroborata cu alte probe.

Din studiul catorva sisteme politienesti din UE am constatat ca modul de lucru este oarecum similar, uneori chiar mai birocratic decat la noi, dar diferenta o realizeaza atitudinea instantelor care nu trateaza cu atata lejeritate ca la noi problema exercitiului autoritatii de stat. Cu alte cuvinte, judecatorii "tin cu ursul" :)

Nu se poate ca eu sa vin sa te sanctionez repetat ca nu respecti programul muzical si produci zgomot in exces, iar instanta sa imi anuleze procesele-verbale motivand ca "fapta nu prezinta pericol social, iar sanctiunile multiple nu se impuneau". Din pacate lejeritatea instantelor, lipsa de pregatire, traficul de influenta, desconsiderarea politistilor, si, cel mai important, neexecutarea amenzilor, afecteaza in mod direct exercitiul autoritatii publice. Daca aplic sanctiuni, nu e bine, daca intru cu japca si confisc boxele, iar nu e bine...oricum ai da-o, lumea are mai multe drepturi decat obligatii, din pacate...

Nu cred ca USA este un exemplu elocvent cu privire la modul de exercitare al autoritatii publice. Acolo se aplica principiul actiune-reactiune. Riposta politistilor este direct proportionala cu pericolele la care sunt supusi permanent.

Edited by Ecou, 17 December 2011 - 12:42 AM.

#42 EneaGabriel

Junior

• +Member
  • Pip
  • 31 posts

Posted 22 December 2011 - 04:34 PM

Poate si la noi ar fi timpul de o schimbare ...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users