Forta probanta a cuvantului politistului
Posted 17 March 2010 - 10:09 PM
Ce credeti dspre faptul ca in Romania orice act pe care-l intocmim trebuie probat in instanta cu martori?
Am avut ocazia sa discut aceasta problema cu colegii din Elvetia , care mi-au raspuns cu o intrebare: " cum puteti lucra in astfel de conditii? "
Posted 17 March 2010 - 10:18 PM
Posted 17 March 2010 - 10:37 PM
In alta ordine de idei, agentul constatator este reprezentant al Autoritatii, mai ales in cazul in care acesta constata personal savarsirea faptei contraventionale, ia nastere o prezumtie simpla de adevar a celor retinute in procesul verbal.
In consecinta, cel are ataca procesul verbal, in instanta trebuie sa dovedeasca niste imprejurari credibile, care sa infirme situatia retinuta in PV.
Conform art.129 Cod Proc Civila, persoana care cere ceva instantei de judecata, are obligatia sa probeze ceea ce cere.
CEDO a stabilit ca persoanele sanctionate contraventional beneficiaza de prezumtie de nevinovatie, plasand materia contraventionala, pe baza criteriilor prevazute de art.6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului in sfera "acuzatiilor in materie penala".
Insa tot CEDO a stabilit ca aceasta prezumtie de nevinovatie nu este absoluta, pentru ca retinandu-i caracterul absolut, s-ar ajunge la o rasturnare a sarcinii probei care ar reveni in totalitate organului constatator, ori o asemenea sarcina ar fi "impovaratoare si excesiva".
In consecinta, nu se poate spune ca "in Romania orice act pe care-l intocmim trebuie probat in instanta cu martori".
Posted 18 March 2010 - 05:16 PM
Edited by Elvis, 18 March 2010 - 05:16 PM.
Posted 18 March 2010 - 06:59 PM
La fel ca ei, dvs aveti in anumite momente putere discretionara asupra subiectilor dvs.
In momentul in care opereaza, un medic poate face mult bine, sau mult rau. Sau o educatoare, poate sa faca unui copil mult bine sau mult rau. Eu cred ca toate aceste momente de "exercitare" a puterii trebuie controlate cat mai bine.
Oricum, ati prins ideea.
DA, ai anumite puteri asupra oamenilor, dar RASPUNZI pentru exercitarea lor.
Puterea fara responsabilitate, sau fara modalitatea de tragere la raspundere, conduce la monstruozitati.
Da, la americani politistul are puterea sa ia orice masura necesara, dar exista o mica mare diferenta: nu are voie sa ia aceste masuri decat in fata masinii si asta pentru ca toate masinile au in dotare o camera video care inregistreaza tot ceea ce se intampla fara sa se falsifice ceva ulterior.
Asa vad eu, contribuabil fiind.
Posted 18 March 2010 - 07:08 PM
Si credeti-ma pe cuvant, politistii nu se pot compara nici cu medicii nici cu invatatorii, iar aici spun ca nu se pot compara nu din punct de vedere intelectual, ca sa nu mai intelegeti altceva, ci ca munca. Sunt profesii total diferite. Asta nu au inteles nici cei care au facut legea asta asa zis unica.
Posted 18 March 2010 - 08:07 PM
Eu totusi continui sa va compar cu medicii si cu educatoarele.
Sa va explic de ce ! La fel ca si la ei viata si viitorul unui om este la un moment dat in mainile dvs.
Doctorul greseste operatia, pacientul moare.
Educatorea nu invata copilul in gradinita, nu il educa sa fie cuminte si il lasa sa bata alti copii etc.
Politia, sa fiu diplomat si sa zic ca nu am exemple, dar am avut un vecin jandarm figura proeminenta pe plan local care a vrut sa arate cine are ultimul cuvant si neputand sa ma sanctioneze pe mine ca fac un gratar (mai rau de gura din 3 vecini cu gratarul in gradina), fiind si ziua tatalui meu a hotarat sa aplice legea cu bautul desi i-am aratat ca berea mea era fara alcool.
Pe tata de 67 de ani la vremea respectiva care nu a intrat in Politie decat sa isi schimbe buletinul la tratat ca pe un infractor.
Culmea e ca nu a facut-o el , a trimis niste baieti care au zis nene strangi grataru' sau va amendam.
Ceilalti 2 vecini au plecat saracii cu gratarul frigand in scara blocului.
Am avut demnitate si i-am dat in judecata pt. doar un milion amenda etc --- si nu mai dezvolt.
Au fost rugati sa probeze si semnase doi pustani care le erau prieteni dar sub juramant au recunoscut ca au facut-o la cerere.
Am vazut dezbaterile dvs pe alte topicuri si am vazut ca nu sunteti de acord cu abuzurile impotriva unei beri si ai fara alcool.
Ca si concluzie; Omul in postura de mic Dumnezeu,,,, mai greseste,,,, e bine sa fie verificat.
Acesta e doar un lucru marunt dar mai e vorba si de respectul reciproc.
Posted 18 March 2010 - 08:20 PM
Dupa cum bine spui in cazul medicilor si al invatatorilor este adevarat, gresala lor poate fi fatala, deci ei au un ultim cuvant, care daca se intampla sa fie gresit nu se mai poate remedia ulterior. Pe cand in cazul politistilor nu exista un astfel de ultim cuvant. Deciziile lor nu sunt definitive sau irevocabile, aici este o diferenta destul de mare.
Dar sa stii ca nici nu ne-am dori ca deciziile sa fie definitive, pentru ca si politistii pot gresi intentionat sau nu, pot fi subiectivi, etc ... sunt oameni ca toti ceilalti.
Numai ca aici nu discutam despre asta, ci despre "credibilitatea" cuvantul politistului cand se analizeaza decizia pe care a luat-o.
Nu cred ca este vreun politist serios care sa-si doreasca sa fie "un mic Dumnezeu". Nici nu neg ca nu exista astfel de inconstienti, dar ei trebuie eliminati din aceasta institutie. Numai ca nu e corect sa tratezi pe toti la fel, din cauza catorva exemple ce le putem numi exceptii.
Posted 18 March 2010 - 08:45 PM
In cazul unei amenzi contraventionale hotararea agentului constatator e irevocabila in cazul in care amaratul nu isi permite
3 milioane de lei cheltuieli pentru a contesta o amenda de un milion.
In viata de zi cu zi pe asta se bazeaza; lasa ca plateste decat sa umble ca nu isi permite.
Asta nu se imtampla in multe cazuri dar ,,, se intampla.
Ps. scuze daca am gresit in comparatia cu doctorii si invatatoarele. asta in fata dumneavoastra ca va respect dar atitudini ca cea descrisa de mine mai sus, sa stiti ca poate schimba si inrai un om.
Posted 19 March 2010 - 12:23 AM
Posted 19 March 2010 - 05:12 PM
Posted 19 March 2010 - 07:35 PM
In cazul in care un politist greseste poate sa isi piarda viata sau Doamne fereste sa omoare un nevinovat.
Asta este diferenta ,doctorii si invatatorii se pot juca cu vietile si destinele altora, noi politistii de cele mai multe ori ne riscam vietile noastre si destinele copiilor nostri.
Despre jandarmi numai de bine.
Posted 19 March 2010 - 08:06 PM
La inceputl topicului se discuta despre dreptul de a "face" un proces verbal fara sa fie nevoie de martori, [b]nu-i asa???[/b]
Si ok sunt de acord ca cel care face procesul verbal nu e doctor sau educator si nici nu inraieste caracterul unui om atunci cand exista dubiul de neligimitate.
Dar contra semnarea acestui proces verbal (ca metoda de preintimpinare) mi se pare legitima . E o parere personala si nu rescriu motivele afisate in ultima mea postare.
Mentionez ca nu acuz pe nimeni.
Posted 19 March 2010 - 08:12 PM
Posted 19 March 2010 - 08:23 PM
Ca institutie a statului, am acelasi respect si pentru fortele de jandarmi in 99,9 la suta din cazuri.
Parerea mea pe persoana fizica;
Nicaieri in nici o bransa chiar si a mea a simplilor muncitori nu tai o padure pentru cateva uscaturi.
Si ei sunt oameni demni de respect, ajuta impreuna cu dvs la inundatii, situatii de calamitate si multe altele.
Chiar si cu stadioanele, cand nu erau jandarmii o facea politia.
De ce fara sa fii microbist nu te poti duce la un meci international cu sotia ??
Cateodata bataia e rupta din rai si jur ca imi pare rau si de ce s-a intamplat cu acel coleg cu profesoara, cum sa ridici mana la haina statului indiferent care ar fi ea?
Eu as fi bagat-o pe profesoara in puscarie pt. ultraj.
Stima si respect.
Posted 20 March 2010 - 05:28 PM
Posted 20 March 2010 - 08:52 PM
Ca "out-sider" pe acest topic am fost numai eu.
Nu sunt si nu imi permit sa fiu formator de opinie, asta referitor la ce ati afirmat dvs.;
Din cate am citit pe aici din posturile d-voastra rezulta ca multi dintre voi sunteti revoltati pe politisti.
mi-am expus doar parerea si am sustinut-o..
Dvs. credeti ca eu pe "persoana fizica" cetatean simplu chiar gandesc;
aaaa ala e de la juridic, e baiat bun, sau aaa ala e de la jandarmi, de la rurala sau rutiera sau frontiera.....
Nu domnule, pentru mine sunt toti de la Ministerul de Interne, daca vreti sa stiti ce gandeste unul dintre ceilalti va rog lasati cele afirmate de mine asa cum le-am descris "fara sa imi puneti vorbe in gura".
In munca mea, mi-am dat interesul sa imi fac bine treaba.
Dvs. credeti ca facand bine ceeace am facut,,,, nu m-a mai verificat CTC-ul???
Despre "disfunctionalitati" atunci cand e vorba de "skanderberg",,,, nu pot spune decat ca un zambet e binevenit si e un inceput de a rationa corect nu de a fii lei, hiene si elefanti totul se poate rezolva si prin discutii amicale si rationale.
Desi "mi-am atins scopurile" (imi cer scuze de exprimare in fata d.lui Catalin) lasati-ma sa fiu in continuare un forumist ca am warn status de cand am intrat.
Stima si respect.
Posted 21 March 2010 - 01:31 PM
Posted 31 March 2010 - 10:56 AM
la modul statistic vorbind ar fi ok, insa discutam despre oameni si problemele lor reale si ptr care 100 ron amenda chiar sunt bani importanti.
un exemplu simplu - proces verbal emis ptr incalcarea liniei continue pe un DN. Nu exista filmare - masina nu avea cinemometru. Am fost dispus sa fiu martor in favoarea contravenientului deoarece chiar in fata mea s-a petrecut presupusa contraventie si am putut vedea cu ochii mei ca nu era adevarat. cum ne putem apara in fata unor asemenea cazuri? aveti propuneri?
Posted 31 March 2010 - 11:15 AM
Contravenientul poate depune plangere impotriva procesului verbal de contraventie, iar instanta de judecata se va pronunta cu privire la legalitatea acestuia.
Aceasta practica nu a fost inventata in Romania si este prezenta in toate tarile democratice.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users