Clasament


Popular Content

Se afişează conţinutul cu cea mai bună reputaţie din 22.06.2017 în toate secţiunile

 1. 20 points
  Se pare că mai nou, jandarmii din Bucureşti şi Ilfov, încearcând să facă pe deştepţii, reuşesc doar să reconfirme zicala ce le este atribuită şi care face referire la legătura dintre muşchii şi mintea lor. Stimabilii refuză să execute mandatele de aducere emise de către poliţiştii din poliţia judiciară. Şi nu, nu este vorba despre un singur caz izolat, au existat mai multe astfel de situaţii. Minţile luminate cu lanterna din Jandarmerie au citit art. 265 şi 266 din Codul de Procedură Penală şi printr-o sclipire orbitoare, au ajuns la măreaţa concluzie conform căreia poliţiştii nu pot emite mandate de aducere, drept urmare, ei refuză să le pună în aplicare şi trimit răspunsuri hazlii prin care de fapt nu spun nimic concret. În mod firesc vă veţi întreba cum de au ajuns jandarmii la o asemenea concluzie. Într-un puseu de inteligenţă specific militărească au observat că în redactarea celor două articole legiuitorul vobeşte despre "organul de urmărire penală" şi nu despre "organul de cercetare penală ale poliţiei judiciare". Drept urmare jandarmii au refuzat să pună în executare mandatele de aducere şi au transmis răspunsuri, în care spuneau că ei executa doar mandatele de aducere emise de magistraţi. Numai că jandarmii au omis să citească în Codul de Procedură Penală şi art. 55, unde legiutorul explică clar cine sunt aceste "organe de urmărire penală". În concluzie, ceea ce fac este să încalce legea. Nu respectă prevederile Codului de Procedură Penală. Iar această faptă este prevăzută la fel de clar tot în Codul de Procedură Penală, pe care jandarmii îl citesc pe sărite. Art. 283 prevede abaterile judiciare, unde găsim: Cu alte cuvinte, nexecutarea mandatelor de aducere de către jandarmi constituie abatere judiciară şi trebuie sancţionată cu amendă judiciară. Dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, respectiv efectuaţi cercetări într-un dosar penal şi emiteţi un mandat de aducere, înaintându-l jandarmilor pentru executare dar aceştia refuză, printr-o ordonanţă sancţionaţi-l pe reprezentantul legal al persoanei juridice, mai exact pe domnul comandant al jandarmilor cu o amendă judiciară. Poate aşa va citi cu mai multă atenţie Codul de Procedură Penală. Nu trebuie omise nici prevederile alin. 6 ale art. 283 CPP. care spune că: În cazul în care stimabilii jandarmi refuză să execute mandatul, fapta trebuie cercetată de Parchetul Militar privind comiterea infracţiunii de obstrucţionare a justiţiei, prevăzută de art. 271 alin (1) Cod Penal. Dar anterior trebuie aplicată amenda judiciară, întrucât esenţial pentru existenţa infracţiunii este avertizarea prealabilă a persoanei de către organul de urmărire penală asupra consecinţelor faptei sale şi numai din acest moment, dacă persoana pesistă în atitudinea lipsită de cooperare cu organele judiciare, vor fi întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni.
 2. 10 points
  Nu exista "sectie linistita" in Bucuresti. Situatia operativa a DGPMB-ului se modifica de la o zi la alta. In unele zone in care teoretic ar fi mai liniste azi, este posibil ca maine sa fie mai multa "galagie". Se remarca insa cateva sectii mai "bogate" in solicitari prin SNUAU112. Si aici ma refer la sectiile 7(Colentina), 9(Pantelimon), din Sectorul 2; sectia 1 este o sectie in care "misiunile" sunt la ordinea zilei(cele mai "fierbinti" institutii ale statului, sunt, majoritatea, localizate pe raza acestei sectii), sectia 5(Chitila) are foarte multi bastinasi. Despre sectorul 3, numai de bine. Zona curata, chirii acceptabile, situatie operativa echilibrata. Sectia 16, mi se pare o sectie care se respecta, din punct de vedere al apelurilor prin SNUAU 112. Sectiile 19(Rahova) si 24(Ferentari) au destul de multa activitate, bastinasi, apeluri. Ar mai fi Sectia 21, Militari. Multi spun ca e usoara...Eu zic ca e moderata. Chirie ieftina, gasesti in Berceni, Militari, poate si Dr. Taberei. Nu te grabi sa iti iei chirie. Practic vii intr-o luna in care majoritatea studentilor, isi iau drumul catre casa. Deci multi proprietari raman fara chiriasi, vreo 3 luni. Din cauza asta, cauta sa inchirieze, deci e loc de negociat. Se negociaza atat pretul, cat si plata contractului la ANAF. Majoritatea nu vor sa faca contract, insa pentru tine, e vital. Ca si sfat, pe langa minimul de dotari ale apartamentului (aragaz, masina spalat, frigider), cauta apartament cu centrala proprie si AC si daca se poate, sa fie anvelopat blocul. Sa nu fie cu vedere pe strada centala... Ca o sa te nenoroceasca traficul. In Bucuresti, la 7.30, incepe nebunia. Daca il gasesti cat mai aproape de metrou, e lux. Daca nu gasesti cu centrala proprie, cauta sa fie localizat, cam maxim etajul 4... Ca o sa plangi dupa apa calda. Vine mai greu la etajele superioare. Alege-ti bine colegul/colega cu care imparti apartamentul. Asta daca nu iti permiti sa platesti singur chiria. Agentii iau bani cam putini ca si compensatie de chirie. Tu, ca si debutant. nu cred ca o sa sari in primii 2 ani, de 450 lei. Daca mergi pe optiunea unui coleg de apartament, repet, alege-l bine. Bafta!
 3. 7 points
  Vorbeşti despre lucruri ce îţi sunt complet străine şi de care n-ai nici cea mai mică idee. Chiar dacă vouă gardienilor publici vă place să vă comparaţi cu poliţiile americane, nu ele nu sunt deloc similare şi nici nu se pot compara cu gardienii publici sau chiar cu conceptul de politie locală din Europa. În primul rând, americanii sunt un stat federal şi acolo nu există într-un oraş mai multe poliţii. „State police” despre care ai auzit, nu este deloc ceva similar cu ce îţi închipui tu, după o simplă traducere mot-a-mot. Acele poliţii statale americane se aseamănă mult mai mult cu poliţia rurală, având în vedere competenţele. Nu toate statele au „state police”. În unele există „state trooper” iar în altele „highway patrol”. Deşi au denumiri diferite, ele se ocupă de tot ce ţine de competenţele poliţiei în afara oraşelor. Deci nu sunt ceea ce ai înţeles după o simplă traducere. În al doilea rând, comparaţia asta tâmpă în funcţie de unde vin banii, demonstrează doar habarnism. Acolo şi procurorii sunt plătiţi tot de primari. Primarul de acolo nu se compară cu cei de aici, pentru că ăla e un stat federal. Dar tu nici nu poţi să faci diferenţa între un stat federal si unul naţional, din moment ce spui că „iar la nivel national există FBI” ... Eşti doar un habarnist cu nişte păreri datorate filmelor, n-ai nici cele mai elementare cunstiinţe despre acest domeniu, în schimb trăieşti cu impresia că te pricepi. În concluzie, NU americanii nu au deloc nicio poliţie locală. Sau mai pe înţelesul celor ca tine: dacă în New York pe lângă NYPD mai exista şi o altă aşa-zisă poliţie ... abia atunci puteam discuta despre o poliţie locală americană.
 4. 6 points
  Prin decursul anului 2015, la Postul de Poliție unde mi-am desfășurat activitatea în trecut, a fost primită o scrisoare din Penitenciarul Mioveni, județul Argeș, de la un cetățean încarcerat la vremea respectivă pentru săvârșirea unei infracțiuni de "lovituri cauzatoare de moarte". Omul și-a adus aminte că a avut anumite interacțiuni cu mine în trecut și a zis să mă "salute". La momentul respectiv nu am băgat în seamă această scrisoare, însă am înțeles că între timp individul s-ar fi liberat și ar fi revenit chiar prin județ. Am deschis acest topic pentru a sublinia, încă o dată, pericolele la care sunt expuși polițiștii români și de ce aceștia trebuie să beneficieze de protecție eficientă atât legislativ, cât și din prisma dotărilor. Lectură "frumoasă"!
 5. 5 points
  Salut Ioana, Am sa ii las pe colegii de forum sa iti explice detaliile legate de profesiile astea doua in Romania. Imi permit doua lucruri sa mentionez doar ca raspunsuri generale legate de ceea ce ai intrebat: 1. Indiferent de ce facultate faci si pe ce tarm o faci o diploma nu va tine loc de experienta profesionala. In cazul de fata o facultate pe specializarea ta nu inseamna ca stii "cu ce se mananca" oricare dintre locurile de munca enumerate de tine. 2. Atentia la detalii este o calitate buna de dezvoltat. Spre exemplu, limba in care postezi cand esti noua pe un forum Romanesc ar fi un detaliu demn de considerat inainte sa postezi. Nu in ultimul rand, la ce te referi tu cand zici ca dupa ce termini ai un "police officer licence"?
 6. 5 points
  Datorită faptului că legea penală e mult prea indulgentă în privinţa ultrajului săvârşit asupra unui poliţist. În cazul de faţă individul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 4,5 luni la un an şi şase luni sau amendă penală. Ori pedeapsa asta pentru un asemenea individ, care a ispăşit deja o pedeapsă privativă de libertate în urma unei condamnări pentru loviri cauzatoare de moarte (de la 6 la 12 ani), e doar o glumă şi probabil îl pufneşte râsul.
 7. 5 points
  Decizia ICCJ nr.11 în dosarul nr.3/2017 (RIL) Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte următoarele: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 19 iunie 2017. Editați voi unde e mai bine. Nu am mai știut unde sa postez...
 8. 5 points

  Versiune 1.0.0

  20 descărcări

  Găsiţi în fişier un tabel ce conţine contravenţii din HG 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi din OG 42/2004 privind organizarea activităţii veterinare Fişierul este în format .doc şi are o singură pagină. PS: Avem acest fişier aici mulţumită amabilităţii unor colegi de la Poliţia Rutieră, ce încearcă să-şi ajute colegii. Sperăm să vă fie util. Nu avem pretenţia că tabelul este unul perfect, dacă aveţi de făcut menţiuni, adăugiri ori găsiţi vreo greşelă, scăpare, completare, etc, nu ezitaţi să ne ajutaţi la îmbunătăţirea acestuia.
 9. 5 points
  Aşa se întâmplă când tot felul de habarnişti îşi dau cu părerea fără să aibă idee despre ce vorbesc. Statul unitar/naţional este o formă de stat în care există o singură putere constituţională competentă să stabilească reguli aplicabile pe întregul teritoriu, activitatea de guvernare difuzându-se de la centru pe cale ierarhică, o singură putere politică la nivel central şi local, un singur rând de organe centrale (parlament, guvern etc.). Conceptul de stat naţional/unitar (cum e România) se delimitează de cel de stat federal (cum e SUA), unde coexistă mai multe centre de putere, statul fiind divizat la nivelul organizării politice şi la nivelul ordinii juridice, fiecare stat component având legislaţie diferită, etc etc. La noi, în cel mai pur stil cocălăresc, tot felul de proşti fac paralele între instituţiile de aplicare a legii din România şi SUA, fără să aibă habar şi să ştie care este principala deosebire. Din cauza unor asemenea imbecili a apărut şi impostura asta cu rebotezarea gardienilor publici.
 10. 5 points
  IMPORTANT Cei din mediul rural, ce doriţi să vă mutaţi, vedeţi că pe intrapol s-a anunţat că trebuie efectuată o analiză a tuturor rapoartelor de solicitare pentru mutare, astfel încât să se poată stabili numărul de posturi ce vor fi alocate fiecărui inspectorat pentru angajările din sursă externă pe care intenţionează să le facă. Cu alte cuvinte, se vor aproba rapoartele de mutare ce îndeplinesc condiţiile. Se pare că vor să facă loc în mediul rural pentru viitorii angajaţi direct. În concluzie, acum e momentul dacă vreţi să vă mutaţi şi să plecaţi din mediul rural, să faceţi raport.
 11. 5 points
  Ministerul Afacerilor Interne Regulamentul din 06.07.2010 Regulament pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie În vigoare de la 20.07.2010 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20.07.2010 PARTEA I Portul uniformelor de poliţie CAPITOLUL I Uniformele de poliţie I. Reguli generale Prezentul regulament stabileşte şi descrie totalitatea articolelor de echipament din compunerea uniformelor de poliţie şi condiţionează modul de purtare a acestora de către toate efectivele de poliţişti. Regulamentul nu descrie echipamentul specific structurilor de poliţie. Pentru constituirea unei uniforme se folosesc articole de echipament prevăzute în normele de echipare, care de regulă sunt aceleaşi pentru toate specialităţile. Diferenţierea între specialităţi se realizează atât prin culoarea articolelor vestimentare de echipament, cât şi prin folosirea de accesorii şi semne distinctive. Prin folosirea unor accesorii şi semne distinctive se realizează diferenţierea în funcţie de grad, obţinându-se: uniforme pentru chestori, uniforme pentru comisari, uniforme pentru inspectori, uniforme pentru agenţi, uniforme pentru studenţi şi elevi. În funcţie de situaţia în care se află poliţistul, se pot constitui: uniforma de ceremonie, uniforma de reprezentare, uniforma de serviciu, uniforma de oraş, uniforma de instruire şi uniforma de clasă, iar în funcţie de sezon se pot constitui: a) uniforma de vară - perioada sezonului cald: de la 1 mai până la 31 octombrie; b) uniforma de iarnă - perioada sezonului rece: de la 1 noiembrie până la 30 aprilie. Schimbarea uniformelor de sezon - vară sau iarnă - şi portul unor articole de echipament din compunerea unei uniforme se fac în funcţie de condiţiile climaterice şi de zona geografică, prin dispoziţii ale şefilor de unităţi. Cu ocazia schimbării ţinutei de sezon se prezintă demonstrativ articolele de echipament ce urmează a fi purtate, pe categorii de poliţişti. Introducerea sau scoaterea din dotare a unor articole de echipament descrise în regulament, precum şi modificarea acestora sau a regulilor de purtare se fac numai cu avizul Direcţiei logistice şi cu aprobarea ministrului administraţiei şi internelor. Şefii de unităţi, subunităţi, formaţiuni şi instituţii de învăţământ răspund de aplicarea întocmai a tuturor prevederilor prezentului regulament. Poliţiştii sunt obligaţi să cunoască regulile privind portul uniformelor, să aibă o ţinută completă, îngrijită şi bine întreţinută, atât în timpul serviciului, cât şi în afara lui. Poliţiştii care desfăşoară activităţi cu publicul poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren - ghişeele de eliberare a cazierului judiciar, ghişeele de lucru ale Oficiului Român pentru Imigrări, birourile de relaţii publice, structurle de relaţii cu publicul, personalul structurilor de poliţie de ordine publică, aparţinând poliţiei judeţene, municipale, orăşeneşti, rurale, transporturi, rutiere, birourile şi posturile de poliţie comunale, dispeceratele, personalul de serviciu şi control acces, arest/arest transfer, structurile de intervenţie rapidă/de protecţie şi intervenţie, personalul structurilor poliţiei de frontieră ce încadrează punctele de frontieră, care execută misiuni de supraveghere a frontierei de uscat şi pe apă, instructorii şi comandanţii de subunităţi din instituţiile de învăţământ, centrele de primire şi de cazare a solicitanţilor statutului de refugiat, de primire, de triere şi de cazare a refugiaţilor, de cazare a străinilor luaţi în custodie publică. Poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, pe timpul programului de lucru la ghişeu şi în contact nemijlocit cu cetăţenii, sunt echipaţi în ţinută civilă, decentă şi îngrijită, corespunzătoare anotimpului, cu excepţia personalului examinator pentru obţinerea permisului de conducere, care va purta uniformă. Poliţiştii sunt obligaţi să poarte uniforma prevăzută cu semnele distinctive ale corpului din care fac parte, precum şi ale structurii în care îşi desfăşoară activitatea. Poliţiştii pot purta haine civile, corespunzătoare sezonului, pe timpul deplasării de la domiciliu la unitate şi invers sau în timpul serviciului, în alte situaţii decât cele anterior descrise. Studenţii şi elevii pot purta haine civile pe timpul concediilor sau al învoirilor. La decizia şefilor, ţinuta civilă poate fi purtată şi pe timpul executării unor misiuni specifice. Se interzic portul altor articole de echipament nespecifice sau combinate, cu excepţia celor descrise şi asigurate conform reglementărilor în vigoare, precum şi folosirea articolelor de echipament pentru acţiuni şi misiuni specifice în afara locurilor de desfăşurare a activităţilor pentru care au fost acordate. Se interzice efectuarea de modificări care contravin dispoziţiilor prezentului regulament la articolele de echipament. Poliţiştii care după încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea să poarte uniforma de poliţie sunt obligaţi să respecte prevederile prezentului regulament. Se interzice purtarea, în orice situaţie, de către persoane neautorizate a uniformei de poliţie sau a unor articole din compunerea uniformelor de poliţie. Nerespectarea regulilor referitoare la ţinută şi portul uniformei de poliţie atrage răspunderea juridică a poliţistului, în condiţiile legii. II. Clasificarea uniformelor de poliţie A. Corpul ofiţerilor de poliţie: - uniforma de ceremonie; - uniforma de reprezentare; - uniforma de serviciu. B. Corpul agenţilor de poliţie: - uniforma de reprezentare; - uniforma de serviciu. C. Elevii din instituţiile de învăţământ: - uniforma de oraş; - uniforma de instruire/serviciu. D. Studenţii din instituţiile de învăţământ: - uniforma de oraş; - uniforma de clasă; - uniforma de instruire. III. Descrierea şi portul uniformelor de poliţie Pentru simplificarea explicaţiilor, în text structurile de poliţie ale ministerului vor fi grupate şi denumite în continuare astfel: - grupa A - Poliţia Română, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor; - grupa B - Poliţia de Frontieră Română, Oficiul Român pentru Imigrări, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, respectiv serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor; - grupa C - aparatul central, structuri subordonate unor unităţi centrale, Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen, Direcţia economico-administrativă, Clubul Sportiv "Dinamo" Bucureşti, Direcţia formare iniţială şi continuă, structuri în coordonarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. A. Uniforma de ceremonie Uniforma de ceremonie este prevăzută numai pentru corpul ofiţerilor de poliţie şi se acordă ofiţerilor care ocupă funcţii de conducere până la nivel de şef serviciu/similar, inclusiv. Elementele caracteristice ale uniformei de ceremonie sunt: sacoul la două rânduri de nasturi, având epoleţi cu grad profesional şi suport de grad pentru mânecă, petliţe, eghilet cu două ramuri şi accesorii, pantalonii cu vipuşcă şi lampas pentru chestori şi vipuşcă pentru ceilalţi ofiţeri. Ofiţerii de poliţie femei poartă fustă în loc de pantalon. Culoarea stofei pentru uniforma de ceremonie este: neagră pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albă pentru toate grupele. La uniforma de ceremonie se poartă pantofi de ceremonie care să se asorteze la culoare - negru sau alb - cu întreaga uniformă. Uniforma de ceremonie se poartă în următoarele ocazii: a) la decizia şefilor, care precizează articolele de echipament specifice şi accesoriile ce intră în compunerea uniformei de ceremonie; b) facultativ, în diferite ocazii: în zilele de sărbători legale, la spectacole, la reuniuni oficiale şi ceremonii. Eghiletul cu accesorii se poartă numai la decizia şefilor. La ţinuta de ceremonie, pe timpul sezonului rece - iarna, se poartă scurta din stofă sau din piele. Poliţiştii care nu au dreptul la portul uniformei de ceremonie pot purta, în ocaziile menţionate mai sus, uniforma de reprezentare cu cămaşă albă şi eghilet/şnur pentru ceremonie. B. Uniforma de reprezentare Uniforma de reprezentare este prevăzută atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartă pe timpul deplasărilor de la domiciliu la serviciu şi în birouri de către personalul cu activităţi preponderente în aceste spaţii, la unele întâlniri sau la ordinul şefilor, precum şi în locul uniformei de ceremonie de către personalul care nu are dreptul la această uniformă. Elementele caracteristice ale uniformei de reprezentare sunt: 1. pentru ofiţeri - şapcă, sacou la două rânduri de nasturi cu suport de grad pentru mânecă, cămaşă/cămaşă-bluză, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fără vipuşcă - excepţie fac chestorii care au pantaloni cu vipuşcă şi lampas; 2. pentru agenţi - şapcă, sacou la un rând de nasturi cu suport de grad pentru mânecă, cămaşă/cămaşă-bluză, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fără vipuşcă. Culoarea stofei pentru uniforma de reprezentare este: bleumarin-indigo - sacoul şi pantalonul - pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo - sacoul şi gri-fer - pantalonul pentru efectivele din grupa B, bleumarin - sacoul şi pantalonul, pentru efectivele din grupa C. Ofiţerii şi agenţii de poliţie femei poartă fustă sau pantalon. La ţinuta de reprezentare, pe timpul iernii, se poartă scurta cu mesadă detaşabilă, iar pe timp ploios, impermeabilul. C. Uniforma de serviciu Uniforma de serviciu este prevăzută atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartă pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice de poliţie desfăşurate în teren, precum şi la activităţi de pregătire şi instruire sau la ordinul şefilor. Elementele caracteristice ale uniformei de serviciu sunt: şepcuţa de vară, şapca din tercot, căciula, completul modular, bluza matlasată cu mâneci detaşabile, pantalonii din tercot, cămaşa-bluză, tricoul şi centura. Culoarea articolelor pentru uniforma de serviciu este: bleumarin-indigo cu platcă gri-petrol la partea superioară a completului modular şi a bluzei matlasate şi bleumarin-indigo - pantalonul pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcă gri-fer la partea superioară a completului modular şi a bluzei matlasate şi gri-fer - pantalonul pentru efectivele din grupa B, bleumarin - completul modular, bluza matlasată şi pantalonul pentru efectivele din grupa C. D. Uniforma de oraş Uniforma de oraş este prevăzută pentru studenţii şi elevii din instituţiile de învăţământ. Aceste efective poartă ţinuta de oraş în următoarele ocazii: a) la ordinul directorului instituţiei, cu ocazia diferitelor festivităţi sau în anumite misiuni; b) când pleacă în concediu, învoiri sau pe timpul stagiului de practică, la ordin. E. Uniforma de instruire Se poartă de către studenţii şi elevii din instituţiile de învăţământ, pe timpul pregătirii specifice. F. Uniforma de clasă Se poartă de către studenţii din instituţiile de învăţământ la activităţile de studiu în clasă sau la alte activităţi similare stabilite de directorul instituţiei. IV. Alte uniforme Uniforma poliţiştilor care au aprobarea de a purta uniformă după încetarea raporturilor de serviciu este aceeaşi ca a poliţiştilor în activitate. Poliţiştii care după încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea de a purta uniformă o pot folosi în următoarele situaţii: - cu ocazia zilei naţionale a ţării, zilei armatei sau a structurii din care au făcut parte; - la festivităţi, adunări, ceremonialuri şi activităţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial; - cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de rezervişti din alte ţări; - la alte activităţi la care sunt invitaţi, cu precizarea necesităţii prezenţei în uniformă. CAPITOLUL II Reguli referitoare la portul articolelor de echipament din compunerea uniformelor A. Coifura 1. Şapca Se poartă la uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu. Se aşază pe cap astfel încât să acopere partea superioară a frunţii, la 1-2 cm deasupra sprâncenelor, iar emblema să fie pe mijloc. 2. Şepcuţa şi şapca din tercot Se poartă numai la uniforma de serviciu. 3. Căciula Se poartă la uniforma de reprezentare şi de serviciu şi, opţional, la uniforma de ceremonie. Se poartă pe timp friguros. În raport cu condiţiile climaterice şi cu zona geografică, poliţiştii pot trece la portul căciulii în mod facultativ, iar elevii şi studenţii, la ordin. Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos. B. Îmbrăcămintea şi lenjeria 1. Sacoul Se poartă numai cu cravată. Clapele buzunarelor sacoului trebuie să fie bine întinse, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care să le deformeze. 2. Pantalonii din stofă Se poartă împreună cu sacoul sau cu alte articole de echipament. 3. Scurta cu mesadă detaşabilă şi guler din blană naturală Se poartă la uniforma de reprezentare, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis. Pe timp geros, scurta se poate purta şi la uniforma de serviciu, cu gulerul ridicat, asigurând purtătorului protecţia feţei pe timp de viscol sau de ger excesiv. Se poate purta fără mesadă sau guler în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară ori de la toamnă la iarnă. 4. Impermeabilul pentru ploaie Se poartă la uniforma de reprezentare, pe timp ploios sau variabil, cu cordonul închis. Impermeabilul se poate purta şi peste cămaşa-bluză, închis la gât sau deschis, când se poartă şi cravată. 5. Cămaşa Se poartă la uniforma de reprezentare, numai cu cravată. Cămaşa de culoare albă se poartă la uniforma de ceremonie şi la uniforma de reprezentare sau atunci când se precizează portul acesteia. 6. Cămaşa-bluză Se poartă atât la uniforma de reprezentare, cât şi la cea de serviciu, deschisă sau închisă la gât, cu sau fără cravată. Cămaşa-bluză de introdus în pantaloni/fustă, cu mânecă lungă sau scurtă, se poartă cu centură sau curea. Cămaşa-bluză cu bandă la terminaţie, cu mânecă lungă sau scurtă, se poartă peste pantaloni/fustă. Cămaşa-bluză cu mânecă lungă se poate purta cu mânecile pliate - ridicate deasupra cotului - şi prinse în bridă cu nasture. 7. Puloverul Se poartă peste cămaşă cu cravată, sub sacou, scurta cu mesadă şi guler din blană naturală, completul modular sau bluza matlasată cu mâneci detaşabile. 8. Completul modular - scurtă exterioară şi bluzon interior a) Scurta exterioară se poartă în anotimpul rece, în modul, cu bluzonul/bluza matlasată cu mâneci detaşabile sau separat de aceasta. b) Bluzonul interior se poate purta în anotimpul rece, în modul, cu scurta exterioară. Se poate purta şi fără scurta exterioară, în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară şi de la toamnă la iarnă. 9. Bluza matlasată, cu mâneci detaşabile Se poartă numai la uniforma de serviciu în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară şi de la toamnă la iarnă, cu sau fără mâneci. 10. Pantalonul din tercot Se poartă numai la uniforma de serviciu. 11. Tricoul cu mânecă scurtă Se poartă numai la uniforma de serviciu. 12. Insigna de identificare Se poartă pe pieptul drept al articolelor de îmbrăcăminte. 13. Insigna pentru legitimaţie Se poartă de regulă în suportul din piele pentru insignă şi legitimaţie. C. Încălţămintea Pantofii, ghetele cu şiret sau cizmele scurte se poartă adecvat uniformelor şi corespunzător sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta încălţăminte de altă culoare, format sau model decât cele stabilite prin regulament. D. Echipament divers 1. Cravata Se poartă la cămaşă şi la cămaşa-bluză. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cămăşii. 2. Fularul Se poartă la scurta cu guler din blană naturală şi mesadă detaşabilă, fără a se face nod în faţă. Se poate purta şi la scurta din stofă. 3. Centura Se poartă strânsă pe talie, încheiată cu cataramă. Centura se poartă la pantaloni, peste scurta cu mesadă şi guler din blană naturală, completul modular sau bluza matlasată cu mâneci detaşabile, în funcţie de misiunea ordonată. Când se poartă peste completul modular, bluza matlasată cu mâneci detaşabile sau scurtă se fixează în talie, în bridele laterale ale acestor articole. În situaţii de intervenţie, când pe centură sunt dispuse toate materialele din dotare, pentru asigurare, se poate utiliza cureaua din chingă, prin trecerea peste umărul stâng. 4. Ciorapii Se poartă de culoarea adecvată culorii pantalonului. E. Epoleţi şi accesorii 1. Epoleţii cu grad profesional Se poartă la uniforma de ceremonie şi de reprezentare, montaţi pe umărul sacoului şi al scurtei din stofă. 2. Suporţii cu grad profesional Se poartă la uniforma de reprezentare şi de serviciu aplicaţi pe epoleţii din material fond, montaţi pe umerii articolelor de îmbrăcăminte. 3. Suporţii de grad pentru mânecă Se fixează pe faţa de mânecă la sacou şi scurta din stofă, la 6-8 cm de la terminaţia mânecii. 4. Petliţele Se poartă la uniformele de reprezentare şi de ceremonie, montate pe gulerul sacoului, având curbura şi ramura mică orientate spre exterior. 5. Emblema pentru coifură Se aplică, cu respectarea simetriei, astfel: a) la şapca din stofă/tercot: în faţă, la centru, pe bandă; b) la căciulă: central, pe partea frontală; c) la şepcuţă: pe partea frontală, la centru. 6. Eghiletul cu două ramuri şi accesorii Se poartă pe umărul drept, la sacou, la uniforma de ceremonie sau la uniforma de reprezentare cu cămaşă albă, de către ofiţerii fără drept de a purta această uniformă, atunci când situaţia o impune. Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusătura umărului, la 1,5 cm de cusătura mânecii, şi 2 nasturi care se prind primul sub reverul drept, la 1 cm de limita de răsfrângere a acestuia şi o distanţă de 7 cm, măsurată de la cusătura de îmbinare a gulerului cu reverul/cazură în jos, iar al doilea, la o distanţă corespunzătoare astfel încât vârful cuiului să fie la limita ultimului nasture cu care se încheie sacoul. Eghiletul se prinde cu partea din mijloc - care uneşte cele două ramuri împletite - de nasturele de sub epolet, ramura lungă cade prin spate, înconjoară umărul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţă de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtă cade în faţă formând un arc peste ramura lungă şi se prinde de nasturele de jos de sub rever. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere. 7. Şnurul pentru ceremonie Se poartă pe umărul drept numai la uniforma de reprezentare cu cămaşă albă, de către agenţii de poliţie, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un singur nasture care se află sub epoletul drept, pe cusătura umărului, la 1,5 cm de cusătura mânecii. 8. Eghiletul simplu cu accesorii Se poartă pe umărul drept numai la sacou, la ţinuta de oraş cu cămaşă albă, de către studenţi, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un nasture care se află sub epoletul drept, pe cusătura umărului, la 1,5 cm de cusătura mânecii. 9. Ecusonul de mânecă Se fixează pe axul mânecii, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului stâng. 10. Ecusonul metalic nominal Se poartă la sacou, în partea stângă, deasupra buzunarului. PARTEA a II-a Descrierea uniformelor de poliţie CAPITOLUL I Coifura A. Şapca din stofă La uniforma de ceremonie este de culoare neagră, cu vipuşcă de culoare albă pe calotă sau albă pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo ori albă pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin sau albă pentru efectivele din grupa C. Şapca pentru ceremonie are panglica textilă ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare neagră, cu margini de 2 mm de culoare albă, pentru efectivele din grupa A. Pentru celelalte grupe panglica este de culoare gri. La uniforma de reprezentare este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Pentru efectivele din grupa A, şapca este prevăzută pe calotă cu vipuşcă de culoare gri-bleu. Se compune din calotă, bandă şi cozoroc. Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă. Pe bandă se aplică o panglică textilă, ţesută cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin-indigo cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri pentru efectivele din grupele B şi C. Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca de oraş pentru efectivele instituţiilor de învăţământ are cozoroc simplu, vipuşcă şi şnur textil de culoare portocalie. B. Şepcuţa cu cozoroc Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C, bleumarin indigo pentru celelalte structuri. Pentru poliţia rutieră se poate realiza de culoare albă. Calota este confecţionată în clini. Pe partea frontală a calotei, pe mijloc, se aplică emblema. Deasupra emblemei poate fi inscripţionată denumirea structurii. La spate este prevăzută cu sistem reglabil de fixare. Cozorocul este simplu. Pentru efectivele instituţiilor de învăţământ, pe partea frontală a calotei are emblema pentru coifură şi şnur de culoare portocalie. C. Şapca din tercot Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri. Banda textilă ţesută este de culoare bleumarin-indigo cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri pentru efectivele din grupele B şi C. Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma uşor ridicată în partea din faţă. Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează de bandă prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se montează şnur brodat, de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C, galben-auriu pentru efectivele din grupa B. Pe cozoroc sunt brodate, cu fir special de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B un număr de 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de ramuri cu frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi, cozorocul este simplu. Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură. Şapca este prevăzută cu două coafe, din care una din material impermeabil, care se pot utiliza în funcţie de nevoile activităţii desfăşurate. D. Bascul pentru studenţi Se confecţionează din ţesătură tip lână/tricot de culoare bleumarin-indigo. Emblema se fixează în lateral, pe partea stângă. E. Capela pentru elevii din instituţiile de învăţământ Se confecţionează din material textil de culoare bleumarin-indigo. Se compune din calotă, clapă şi cozoroc. Calota are formă ovală. Clapa înconjoară părţile laterale, având prevăzută pe marginea superioară o vipuşcă de culoare portocalie. Clapa se încheie deasupra cozorocului. Cozorocul este confecţionat din material textil. Pe partea frontală a calotei se aplică emblema pentru coifură. F. Căciula a) Căciula pentru bărbaţi Se confecţionează din blană naturală astrahan/caracul, de culoare gri, pentru chestori şi comisari şefi şi din blană naturală nutriet, de culoare gri, pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învăţământ. Pentru efectivele poliţiei rutiere, la uniforma de serviciu, se poate realiza de culoare albă. Se compune din calotă, bordură şi clapă frontală de formă semicirculară/cozoroc. Bordura pe interior este dublată cu postav. Calota are o formă ovală. Bordura înconjoară părţile laterale până în dreptul cozorocului sau clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotă prin butoni metalici şi se poate lăsa peste urechi. În faţă, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură. b) Căciula pentru femei Are formă ovală cu bordură aplicată. CAPITOLUL II Îmbrăcămintea şi lenjeria A. Sacoul a) Sacou la două rânduri de nasturi pentru ofiţeri Pentru uniforma de ceremonie se confecţionează din stofă de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albă pentru toate structurile. Pentru uniforma de reprezentare se confecţionează din stofă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri de nasturi, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, simetric, puţin lateral. Pe guler se aplică petliţele. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevăzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se află un buzunar fals. Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătură pe mijloc. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, cu nasturi metalici la terminaţie. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. La sacoul pentru reprezentare, pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific. Sacoul este dublat în întregime cu căptuşeală. Sacoul pentru studenţi se confecţionează în acelaşi mod şi este prevăzut pe pieptul stâng cu bandă velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează o vipuşcă de culoare portocalie. b) Sacoul la un rând de nasturi pentru agenţi Pentru uniforma de reprezentare se confecţionează din stofă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Are revere drepte şi se încheie la un rând de nasturi, cu 3 nasturi metalici. Pe guler se aplică petliţele. Croiala este dreaptă, uşor cambrată. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevăzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se realizează un buzunar fals. Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătură pe mijloc. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, cu nasturi metalici la terminaţie. Pe mâneca stângă, la 4-6 cm de cusătura umărului, se aplică ecusonul specific. Pe mânecile sacoului, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad, iar pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. Sacoul este dublat în întregime cu căptuşeală. Sacoul pentru elevi se confecţionează în acelaşi mod şi este prevăzut pe pieptul stâng cu bandă velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. Pe mâneci, la 6 cm de la terminaţie, se montează vipuşcă de culoare portocalie. B. Completul modular a) Scurta exterioară Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirantă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Partea superioară a piepţilor şi a spatelui este dublată cu platcă de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Scurta se încheie cu fermoar cu sistem dublu de acţiune, dublat de foran. Pe interior este prevăzută cu fermoar prin care se poate ataşa bluzonul interior. Pe pieptul drept, la fixarea plătcii, se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu număr de identificare, iar deasupra este inscripţionată denumirea structurii. Pe spate, sub platcă, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor. Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusă o vipuşcă din material retroreflectant. La partea superioară a piepţilor şi sub linia taliei sunt aplicate buzunare cu clapă. În talie, scurta este prevăzută cu un şnur de ajustare şi cu două bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioară, pentru fixarea centurii. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar în partea de jos este prevăzută cu o bridă. Pentru efectivele din grupa A brida este dublată cu material retroreflectant. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi în cusătura umărului, pe care se montează suportul cu grad profesional. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific. La terminaţie, în cusăturile laterale, scurta este prevăzută cu o deschizătură de acces la materialele din dotare, purtate la centură. Gulerul are forma clasică, cu colţuri ascuţite. Pe dosul de guler se fixează sistemul de prindere pentru glugă. Scurta exterioară este dublată în întregime cu căptuşeală matlasată pe material neţesut termoizolant şi este prevăzută cu mesadă detaşabilă. Scurta exterioară pentru uniforma de clasă şi instruire a elevilor din şcolile de formare a agenţilor se confecţionează în acelaşi mod şi este prevăzută, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. b) Bluzonul interior Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirantă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Partea superioară a piepţilor şi a spatelui este dublată cu platcă de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Se încheie cu fermoar, dublat de foran, cu ajutorul căruia bluzonul se poate fixa de scurta exterioară. Pe pieptul drept, la fixarea plătcii, se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de identificare, iar deasupra este inscripţionată denumirea structurii. Pe spate, sub platcă, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor. Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusă o vipuşcă din material retroreflectant. La partea inferioară a piepţilor, lateral, sunt aplicate două buzunare oblice, ascunse. Mâneca este confecţionată dintr-o singură bucată, având la terminaţie manşetă, prevăzută cu bridă de ajustare. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi în cusătura umărului, pe care se montează suportul de grad profesional. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific. Gulerul are forma clasică, cu colţuri ascuţite. Bluzonul interior este dublat în întregime cu căptuşeală. Bluzonul interior pentru uniforma de clasă şi instruire a elevilor din instituţiile de învăţământ de formare a agenţilor se confecţionează în acelaşi mod şi este prevăzut, pe pieptul stâng, la baza plătcii, cu bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. C. Bluza matlasată cu mâneci detaşabile Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. Pe partea superioară a piepţilor şi a spatelui este dublată cu platcă din material textil impermeabil şi imperrespirant de culoare gri-petrol pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Se încheie prin fermoar detaşabil, cu ajutorul căruia bluza se poate fixa de scurta exterioară. Pe pieptul drept, la fixarea plătcii, se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de identificare, iar deasupra este inscripţionată denumirea structurii. Pe spate, sub platcă, la baza acesteia, este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor. Pentru efectivele din grupa A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusă o vipuşcă din material retroreflectant. Pe partea superioară a piepţilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevăzute două buzunare. La partea inferioară a piepţilor, lateral, sunt două buzunare oblice ascunse. Mâneca este dreaptă, fixată de bluză prin fermoare detaşabile, fără manşetă, prevăzută la terminaţie cu bridă. Pentru efectivele din grupa A brida este dublată cu material retroreflectant. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific. Gulerul este tip tunică. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului, pe care se montează suportul cu grad profesional. La terminaţie, în cusăturile laterale, bluza este prevăzută cu o deschizătură de acces la materialele din dotare, purtate la centură. Bluza este dublată în întregime cu căptuşeală, matlasată pe material neţesut termoizolant. Bluza matlasată pentru uniforma de clasă şi instruire a elevilor din instituţiile de învăţământ se confecţionează în acelaşi mod şi este prevăzută, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. D. Bluza de instruire pentru studenţi Se confecţionează din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran. La partea superioară a piepţilor bluza este prevăzută cu buzunare. Mâneca este dreaptă, prevăzută la terminaţie cu manşetă. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific structurii. Bluza este confecţionată cu epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului. Este căptuşită în întregime. Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, este prevăzută o bandă velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu. E. Bluzonul pentru clasă - studenţi Se confecţionează din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Se încheie cu fermoar dublat de foran. Spatele este confecţionat cu platcă. Pe partea superioară şi inferioară a piepţilor sunt aplicate buzunare. Mâneca este dreaptă, prevăzută la terminaţie cu manşetă. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific structurii. Gulerul are forma clasică, cu colţuri ascuţite. La terminaţie bluzonul este prevăzut cu bandă pentru ajustare. Bluzonul este confecţionat cu epoleţi, fixaţi la un capăt în cusătura umărului. Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, este prevăzută o bandă velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu. F. Pantalonii a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie Se confecţionează din stofă de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albă pentru toate structurile. Au croială dreaptă, fără manşetă. Sunt prevăzuţi cu două buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pantalonii pentru bărbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate găici pentru curea. Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioară a feţelor cu căptuşeală. Pentru chestori pantalonii sunt prevăzuţi cu o vipuşcă, de culoare albă pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupele B şi C, având pe părţile laterale un lampas confecţionat din două benzi, în aceleaşi culori cu vipuşca. Pentru comisari şi inspectori, pe cusătura laterală este montată numai vipuşca. b) Pantalonii pentru uniforma de reprezentare Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Au croială dreaptă, fără manşetă. Sunt prevăzuţi cu două buzunare laterale, pe cant. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pantalonii pentru bărbaţi au buzunar la spate. Betelia are aplicate găici pentru curea/centură. Pantalonii sunt dublaţi pe partea superioară a feţelor cu căptuşeală. Pentru corpul chestorilor pantalonii sunt prevăzuţi cu vipuşcă de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, bleumarin pentru efectivele din grupa B şi gri pentru efectivele din grupa C, având pe părţile laterale un lampas confecţionat din două benzi, în aceleaşi culori cu vipuşca. Pantalonii pentru uniforma de oraş şi de clasă a studenţilor şi uniforma de oraş a elevilor din instituţiile de învăţământ se confecţionează în acelaşi mod. c) Pantalonii pentru uniforma de serviciu Se confecţionează din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Au croiala dreaptă, fără manşetă. Pantalonii pentru bărbaţi au buzunar la spate. Pantalonii sunt prevăzuţi cu două buzunare laterale oblice. Şliţul pantalonului se încheie cu fermoar. Betelia pantalonului este prevăzută cu găici pentru curea şi centură. Pantalonii pentru iarnă se confecţionează cu mesadă detaşabilă din ţesătură impermeabilă şi imperrespirantă. Pantalonii pentru uniforma de instruire a elevilor din instituţiile de învăţământ se confecţionează în acelaşi mod. d) Pantalonii pentru uniforma de instruire a studenţilor Se confecţionează din material textil - tip bumbac - de culoare bleumarin-indigo. Pantalonul are croială dreaptă şi este prevăzut cu buzunare, poziţionate la partea superioară a feţelor. Şliţul pantalonilor se încheie cu fermoar. Pe betelie sunt aplicate găici pentru centură. La partea inferioară pantalonii sunt prevăzuţi cu sistem de ajustare ce permite introducerea acestora în bocanci. G. Fusta Se confecţionează din stofă de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albă pentru toate structurile la uniforma de ceremonie şi din stofă de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C, la uniforma de reprezentare. Are croială clasică, cu betelie şi şliţ la spate. Este dublată cu căptuşeală şi se încheie cu fermoar. H. Scurta a) Scurta pentru uniforma de ceremonie Se confecţionează din stofă de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C şi este dublată cu căptuşeală matlasată. Are revere ascuţite şi se încheie la două rânduri de nasturi. Sub linia taliei are aplicate buzunare oblice, ascunse. Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătură pe mijloc şi şliţ. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, cu nasturi metalici la terminaţie. Pe mânecile scurtei, la 6-8 cm de la terminaţie, se aplică suportul de grad. Pe umeri sunt fixate câte două bride pe care se montează epoleţii cu grad profesional. b) Scurta cu mesadă detaşabilă şi guler din blană naturală Se confecţionează din material textil impermeabil şi imperrespirant de culoare bleumarin-indigo cu platcă gri-petrol pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcă de culoare gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin cu platcă de aceeaşi culoare pentru efectivele din grupa C. Pe pieptul drept, la fixarea plătcii, se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu număr de identificare, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii. Pe spate, sub platcă, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor. Piepţii se încheie prin fermoar detaşabil, dublat de foran. Pe interior scurta este prevăzută cu fermoar detaşabil prin care se fixează mesada. Pe piepţi, sub linia taliei, scurta este prevăzută cu două buzunare oblice, ascunse. În talie, scurta este prevăzută cu două bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid în partea superioară, pentru fixarea cordonului. Mâneca este dreaptă, fără manşetă, cu bridă la terminaţie. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific. Pe umeri se aplică epoleţi, fixaţi în cusătura umărului, pe care se montează suportul cu grad profesional. Gulerul are forma clasică, cu colţuri ascuţite, pe care se montează un guler din blană naturală astrahan/caracul de culoare gri pentru chestori şi comisari şefi şi din blană naturală nutriet de culoare gri pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învăţământ. Scurta este dublată în întregime cu căptuşeală. Mesada detaşabilă se poate realiza din material termoizolant matlasat sau blană naturală. Scurta pentru uniforma de oraş pentru elevi şi studenţi se confecţionează în acelaşi mod, având pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, o bandă velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu. c) Scurta pentru instruire a studenţilor Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin-indigo şi este prevăzută cu mesadă matlasată detaşabilă. Se încheie cu fermoar detaşabil dublat de foran. Sub linia taliei, scurta este prevăzută cu două buzunare. Mâneca este raglan, iar pe umeri se aplică epoleţi. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul de mânecă specific. Scurta este dublată în întregime cu căptuşeală matlasată pe material neţesut termoizolant. Mesada este fixată de scurtă prin fermoare. Scurta este prevăzută pe pieptul stâng cu bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. I. Impermeabilul Se confecţionează din ţesătură impermeabilă şi imperrespirantă, de culoare bleumarin-indigo cu platcă gri-petrol pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo cu platcă gri-fer pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin în întregime pentru efectivele din grupa C. Are croială raglan, este căptuşit în întregime, se încheie cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu cordon şi cataramă pentru ajustare. Spatele este croit din două bucăţi, unite pe mijloc, cu şliţ la terminaţie. Pe spate, sub platcă, la baza acesteia este fixat un dreptunghi din material textil, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune la vedere, în timpul misiunilor. Pe pieptul drept, la fixarea plătcii, se introduce o bridă prevăzută la capătul liber cu un orificiu pentru fixarea insignei cu număr de identificare, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii. Impermeabilul este prevăzut cu două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Mâneca este croită raglan, dreaptă la terminaţie şi prevăzută cu o bridă. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul specific. Impermeabilul este prevăzut cu guler înalt şi glugă detaşabilă. Pe umeri se fixează epoleţii, pe care se montează suportul cu grad profesional. Impermeabilul pentru studenţi şi elevi se confecţionează în acelaşi mod, având pe pieptul stâng, la baza plătcii, o bandă velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu. J. Puloverul Se confecţionează din fire acrilice tip lână, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri. Puloverul este prevăzut pe umeri cu platcă şi epoleţi din material textil de aceeaşi culoare, pe care se montează suporţii cu grad profesional. Pe piept este prevăzut cu o bandă, realizată prin tricotare, de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi gri-fer pentru efectivele din grupa B, iar deasupra se poate inscripţiona denumirea structurii. Pe mâneci sunt aplicate cotiere. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul specific structurii. Pentru efectivele instituţiilor de învăţământ, pe pieptul stâng este prevăzută o bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. K. Cămaşa Se confecţionează din ţesătură tip bumbac, de culoare albă pentru uniforma de ceremonie, iar pentru uniforma de reprezentare este de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupa B şi bleu pentru efectivele din grupa C. Se încheie cu nasturi şi are gulerul răsfrânt, cu colţ. Spatele se confecţionează cu platcă. Pe pieptul stâng este aplicat un buzunar. Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu nasturi. L. Cămaşa bluză Se confecţionează din ţesătură tip bumbac. Se încheie cu nasturi, are gulerul răsfrânt, cu colţ, şi se poate purta deschisă, fără cravată, sau închisă cu cravată. La partea superioară a piepţilor sunt aplicate buzunare cu clapă. Se confecţionează cu mânecă scurtă sau cu mânecă lungă, terminaţia acesteia fiind prevăzută cu manşetă. Pe umeri are epoleţi fixaţi în cusătura mânecii, pe care se montează suportul cu grad profesional. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul specific. Se poate confecţiona cu bandă la terminaţie. a) Cămaşa bluză pentru efectivele din grupa A se confecţionează de culoare gri-bleu, cu guler şi manşete de culoare bleumarin. Spatele şi piepţii se confecţionează cu platcă. La îmbinarea piepţilor şi spatelui cu platca se introduce o vipuşcă de culoare bleumarin. Cămaşa bluză pentru poliţia rutieră se confecţionează cu platca de la piepţi şi spate de culoare albă. b) Cămaşa bluză pentru efectivele din grupa B se confecţionează de culoare gri, iar pentru efectivele din grupa C de culoare bleu. Spatele se confecţionează cu platcă. Cămaşa-bluză pentru uniforma de instruire a elevilor şi studenţilor este prevăzută, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandă velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu. M. Tricoul Se confecţionează din tricot de culoare bleumarin pentru toate structurile şi de culoare albă cu guler şi manşete de culoare bleumarin pentru poliţia rutieră. Este prevăzut cu guler. Tricoul se încheie cu nasturi, iar pe umeri este prevăzut cu epoleţi, pe care se montează suportul cu grad profesional. Epoleţii au un capăt fixat în cusătura mânecii. Pe spatele tricoului se poate inscripţiona denumirea structurii. La nivelul pieptului este prevăzut cu o bandă de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri-fer pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru poliţia rutieră. Tricoul pentru efectivele din grupa C este simplu. Pe pieptul drept deasupra benzii de culoare se poate inscripţiona denumirea structurii. La 4-6 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică ecusonul specific. Tricoul pentru elevi şi studenţi este prevăzut pe pieptul stâng cu bandă velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu. CAPITOLUL III Încălţămintea A. Pantofii Se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră, iar pentru uniforma de ceremonie pot fi şi de culoare albă. Pantofii pentru vară se confecţionează cu perforaţii, iar cei pentru femei pot avea decupaje. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Pantofii pentru uniforma de ceremonie pot avea talpa realizată din piele naturală. B. Ghetele/Bocancii Ghetele/Bocancii se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite/căptuşiţi pe interior. Sistemul de închidere este cu şiret sau fermoar. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. Ghetele pentru femei se confecţionează la fel ca cele pentru bărbaţi, cu deosebirea că au carâmbul mai scurt. C. Cizme scurte pentru femei Se confecţionează din piele box, faţă naturală, de culoare neagră, căptuşite cu blană sau cu meşină, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioară. Talpa este realizată din cauciuc sintetic sau polimeri. CAPITOLUL IV Echipamentul divers A. Cravata Se confecţionează din material textil. Pentru uniforma de ceremonie, cravata se confecţionează de culoare neagră cu dungi albe dispuse în diagonală la intervale succesive pentru efectivele din grupa A şi de culoare bleumarin pentru celelalte structuri. Pentru uniforma de reprezentare, cravata este de culoare bleumarin cu dungi gri-bleu dispuse în diagonală la intervale succesive pentru efectivele din grupa A şi de culoare bleumarin pentru celelalte structuri. B. Fularul Se confecţionează din fire acrilice tip lână de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A, gri pentru efectivele din grupa B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C. Fularul se poate realiza şi de culoare albă. C. Mănuşile a) Mănuşile din piele Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi căptuşite cu tricot sau blană. b) Mănuşile din lână Sunt tricotate din fire de lână sau tip lână de culoare bleumarin-indigo sau albă. Au format obişnuit cu 5 degete. c) Mănuşile din pânză căptuşite Se confecţionează din ţesătură impermeabilă de culoare bleumarin-indigo, au format cu un singur deget şi locaş pentru trăgaci. Sunt căptuşite cu molton sau material termoizolant matlasat. D. Ciorapii Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare gri pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi C. E. Centura Se confecţionează din piele de culoare neagră şi este prevăzută cu cataramă confecţionată din metal de culoare albă pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galbenă pentru efectivele din grupa B. Centura poate fi realizată cu o curea din chingă textilă de culoare neagră, care se poartă ca diagonală de susţinere pentru accesoriile din dotare. În funcţie de nevoile activităţii desfăşurate, centura se poate confecţiona din material textil, tip chingă, de culoare neagră, cu cataramă cu sistem de autoblocare. F. Cureaua pentru pantaloni Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă, confecţionată din metal de culoare albă pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galbenă pentru efectivele din grupa B. G. Eghileţii/Şnurul Se confecţionează din şnur textil de culoare albă pentru efectivele din grupele A şi C şi galbenă pentru efectivele din grupa B. a) Eghiletul pentru ofiţeri Se compune din două ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu. Ramurile împletite continuă cu câte un şnur prevăzut cu nod dublu. La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galbenă pentru efectivele din grupa B. b) Şnurul pentru agenţi Se confecţionează dintr-un singur şnur împletit, în aceleaşi culori ca şi pentru ofiţeri. c) Eghilet pentru studenţii Academiei de Poliţie Se compune dintr-o ramură împletită ce se continuă cu un şnur prevăzut cu un nod dublu, la terminaţia căruia se fixează un cui de culoare alb-argintie. H. Nasturii Se confecţionează din metal alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, cu diametrul de 15 mm - ornament terminaţie mânecă sacou - şi 20 mm încheiere piepţi sacou şi scurtă ceremonie. Calota are imprimată în relief sigla cu însemnele heraldice specifice ministerului sau structurii. CAPITOLUL V Însemnele distinctive A. Emblema pentru coifură a) Emblema pentru coifura ofiţerilor şi agenţilor de poliţie Se confecţionează pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B, şi reprezintă acvila, încadrată între ramuri cu frunze stilizate, astfel: 4 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul chestorilor, 3 rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul comisarilor şi corpul inspectorilor, două rânduri de ramuri cu frunze stilizate pentru corpul agenţilor. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României. b) Emblema pentru coifura studenţilor Se confecţionează pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat, şi reprezintă acvila, încadrată între două rânduri de ramuri cu frunze stilizate. Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României. c) Emblema pentru coifura elevilor din instituţiile de învăţământ Se confecţionează din metal şi reprezintă acvila, încadrată între două rânduri de ramuri cu frunze stilizate, pe pieptul căreia este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României. B. Epoleţi cu grad profesional/suport cu grad profesional Epoleţii/Suporţii cu grad profesional sunt realizaţi prin brodarea cu fir metalizat pe suport textil a însemnelor de grad. La uniforma de ceremonie suportul textil este de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albă pentru toate structurile, cu marginile bordurate cu un contur în formă de semicerc de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B. La uniforma de reprezentare şi de serviciu, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C, cu marginile bordurate cu linie de contur de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare gri-fer pentru efectivele din grupa B. Gradele profesionale sunt reprezentate prin stele de diferite dimensiuni pentru corpul ofiţerilor şi barete de formă dreptunghiulară pentru corpul agenţilor. Stelele sau baretele sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi de culoare galben-auriu pentru efectivele din grupa B. Gradele profesionale sunt reprezentate pe epolet/suport, astfel: 1. pentru corpul chestorilor sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie şi cu diametrul de 3 cm, după cum urmează: a) pentru chestor de poliţie - o stea; b) pentru chestor principal de poliţie - două stele; c) pentru chestor şef de poliţie - 3 stele; d) pentru chestor general de poliţie - 4 stele. La partea dinspre umăr, pe suportul textil sunt brodate ramuri cu frunze stilizate ce formează o cunună care încadrează centrul unei stele; 2. pentru corpul comisarilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastră şi cu diametrul de 2 cm, după cum urmează: a) pentru subcomisar de poliţie - o stea; b) pentru comisar de poliţie - două stele; c) pentru comisar şef de poliţie - 3 stele; 3. pentru corpul inspectorilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagră şi cu diametrul de 1,5 cm, după cum urmează: a) pentru subinspector de poliţie - o stea; b) pentru inspector de poliţie - două stele; c) pentru inspector principal de poliţie - 3 stele; 4. pentru corpul agenţilor sunt brodate 1-5 barete cu dimensiuni de 1,2 cm x 3,5 cm, după cum urmează: a) agent de poliţie - o baretă; b) agent principal de poliţie - două barete; c) agent şef adjunct de poliţie - 3 barete; d) agent şef de poliţie - 4 barete; e) agent şef principal - 5 barete. C. Suportul de grad pentru mânecă Este realizat prin brodare, cu fir metalizat pe suport textil. Este constituit din 1-3 benzi cu dimensiuni diferite, după cum urmează: - pentru corpul chestorilor - 3 benzi cu lăţimea de 3 cm, 2,5 cm şi 2 cm; - pentru corpul comisarilor - două benzi cu lăţimea de 2,5 cm şi 2 cm; - pentru corpul inspectorilor - o bandă cu lăţimea de 2 cm; - pentru corpul agenţilor - o bandă cu lăţimea de 0,5 cm. Benzile brodate sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B. La uniforma de ceremonie, suportul textil este de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albă pentru toate structurile. La uniforma de reprezentare, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. D. Însemnele de an de studiu Se confecţionează pe suport textil de culoare portocalie, de formă dreptunghiulară (4,5 x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagră. Elementele componente ale fiecărui an de studiu - barete în formă dreptunghiulară - sunt de culoare alb-argintiu, realizate prin brodare. La partea superioară a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagră inscripţia "STUDENT", respectiv "ELEV", iar la partea inferioară se brodează baretele aferente anului de studiu - câte o baretă pentru fiecare an de studiu. E. Petliţele Petliţele sunt realizate prin brodare, cu fir metalizat, pe suport textil şi reprezintă un număr diferit de ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc, după cum urmează: - pentru corpul chestorilor de poliţie - 5 ramuri; - pentru corpul comisarilor de poliţie - 4 ramuri; - pentru corpul inspectorilor de poliţie - 3 ramuri; - pentru corpul agenţilor de poliţie - două ramuri. Ramurile care definesc petliţele sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru efectivele din grupa B. La uniforma de ceremonie, suportul textil este de culoare neagră pentru efectivele din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C sau de culoare albă pentru toate structurile. La uniforma de reprezentare, suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru efectivele din grupa C. F. Ecusoanele a) Ecusonul specific pentru mânecă Se confecţionează prin brodare pe suport textil şi este constituit din două piese: un ecuson în formă de scut şi un segment circular. Se fixează pe axul mânecii stângi al articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţă de cusătura umărului. Ecusonul conţine elementele heraldice specifice fiecărei structuri, conform reglementărilor privind însemnele heraldice în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Unităţile subordonate inspectoratelor generale/similare sau aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor utilizează pentru articolele de echipament însemnele heraldice ale structurii centrale din care fac parte. Pe segmentul circular se brodează denumirea structurii. b) Ecusonul nominal Se confecţionează din aliaj neferos având fondul alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi galben-auriu pentru efectivele din grupa B. Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului, sub o linie orizontală vopsită în culoarea bleumarin. Vertical la capătul din stânga sunt gravate 3 linii vopsite în culorile tricolorului. Sistemul de prindere este cu agrafă metalică. G. Insignele a) Insigna pentru studii superioare Se confecţionează din aliaj (patinat) şi este uşor bombată. Are în conţinut făclia ştiinţei, pe care apare în partea de sus o carte deschisă, iar la partea de jos o eşarfă pe care este înscris "ALMA MATER". Între ele este montat un scut cu tricolorul. Aceste elemente sunt suprapuse pe o cunună de formă ovală, care are în partea stângă frunze de stejar, iar în partea dreaptă lauri. Cununa se încheie la partea superioară cu o coroană de raze, iar la partea inferioară cu o legătură în formă de fundă. b) Insigna de absolvent al Academiei de Poliţie Se confecţionează din aliaj (patinat) şi este uşor bombată. Pe margini este prevăzută cu o cunună care are în partea stângă frunze de stejar, iar în partea dreaptă lauri. În interiorul cununii se află aplicat un scut încadrat la partea superioară de inscripţia "ACADEMIA DE POLIŢIE", iar la partea inferioară "ALEXANDRU IOAN CUZA". Pe scut se află dispusă o acvilă care are o cruce în cioc, o sabie în gheara dreaptă şi o ramură de măslin în cea stângă. Pe pieptul acvilei este dispusă o balanţă cu talerele în echilibru.
 12. 4 points
  Propun ca perioadă de întâlnire 15-17 septembrie sau 20-22 octombrie, iar ca loc de întâlnire, zona Braşovului, deoarece se află în centrul ţării, dar şi pentru faptul că în municipiul Braşov există un poligon de tragere cu arma. Ori, sunteţi bineveniţi la noi în oraş, chiar dacă este mai în sud-est.
 13. 4 points
  Poate se scoate pentru sursa externa postul parintelui din Academie. Lăsând gluma,nu, nu e posibil. Vrei sa devii politist , ofiter dupa cum spuneai, participa la admiterea in Academia de Poliție. Nicio altă facultate nu "poate fi echivalata" pentru a ti se acorda gradul profesional respectiv.
 14. 4 points
  Proiect: Compensația de chirie pentru militari și polițiști, acordată și pe parcursul unui credit imobiliar Compensația de chirie a militarilor și polițiștilor ar putea fi prelungită și în cazul în care beneficiarul plătește rata la un imobil, dacă proiectul legislativ care conține această completare, depus la Senat, va fi adoptat. Legea pentru modificarea unor acte normative schimbă, practic, ambele legi care se referă la drepturile cadrelor din MAI și MApN, Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului și Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Noul act normativ este susținut pe baza faptului că nicio instituție dintre cele menționate nu se mai preocupă de alocarea unor fonduri pentru construcția de locuințe pentru angajați, ci doar de acordarea dreptului de a primi o sumă de bani, pentru compensația de chirie. Ori, această compensație nu se mai acordă în condițiile în care cadrul militar sau polițistul își achiziționează o locuință cu credit imobiliar, deși personalul ar trebui să beneficieze de locuință de serviciu/de intervenție/sumă de bani în toate cazurile, în afara celui în care nu deține o locuință în proprietate. “În considerarea realităților contemporane vizând deficitul de cadre și plecarea acestora din sistem (pensionări masive), opinăm că este necesar un set de măsuri pentru loializarea acestui personal”, susțin inițiatorii legii în expunerea de motive. Art. I – La art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, alin. (1) va avea următorul cuprins: (1) Polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul și care nu deține locuință proprietate personală în acea localitate, nici el și nici soția/soțul, în situația în care nu i se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, are dreptul la compensație pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază. Art. II – La art. 20 indice 1 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, alin. (1) – (3) se modifică astfel: (1) Cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata unei rate/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vedrea achiziționării unei locuințe, în cuantum de până la 50% din solda lunară. Cuantumurile concrete ale acestor drepturi, precum și alte condiții de acordare a acestora vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea ministrului Apărării, mai prevede proiectul de lege. Noua lege va fi dezbătută în luna septembrie de Senat, dar pentru a fi adoptată, va trebui să treacă, ulterior, și de plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional. Sursa : http://legestart.ro/proiect-compensatia-de-chirie-pentru-militari-si-politisti-acordata-si-pe-parcursul-unui-credit-imobiliar/
 15. 4 points
  Crime scene investigation aka investigația locului faptei este o activiate ce se desfășoară de către politiști criminaliști(si nu numai dar ma gandesc ca la criminalistica te referi avand in vedere formularea "CSI"). Singura cale de a ajunge criminalist e sa fii polițist prin urmarea cursurilor de formare fie la Academia de Poliție(formează ofițeri de poliție cu o durată a cursurilor de 3 ani) sau la școlile de agenți de poliție din Câmpina respectiv Cluj (formează agenți de poliție cu o durată a cursurilor de 2 ani). Cât despre detectivi particulari , aceștia pot desfășura activități de investigație cu privire la persoane dispărute de exemplu, bunuri obiect al unor litigii civile, conduita si moralitatea anumitor persoane etc. , toate acestea însă, fara sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale precum si cu respectarea stricta a tuturor reglementarilor legale interne din Romania cat si internationale (la care Romania este parte). Studiile tale din UK , iti pot folosi din punct de vedere personal în perspectiva profesării ca polițist însă nu au nicio relevanță în dobândirea calității.Pentru a ajunge polițist in Romania trebuie sa urmezi cursurile unei institutii de formare a politistilor (academia sau scolile de agenti). ------------- Poate fata chiar intelege engleza mai bine Crime scene investigation is an activity performed by policemen ( in Uk the equievelent are Scenes of Crime Officers). So, in order to be a scene of crime officer you have to become first of all a policeman. In Romania you can become one, either by studying at the Police Academy in Bucharest(trains comissioned officers over the course of 3 years) or at 2 schools which train police agents( non-comissioned officers, constables for example in UK),one in Campina and the other one in Cluj (2 years). Private detectives have a limited field of competence. Every type of investigation performed by such detectives must obey the romanian law and also to respect every individual's right to privacy and all other fundamental rights. Your UK studies can be valuable in the field of work but unfortunately they can't help you become a policeman in Romania. The only way is to either study at the Police Academy or at the 2 Agent schools which i mentioned before.
 16. 4 points
  Infractorii au mai multe drepturi decât au polițiștii și, să nu ne ascundem după deget, multor concetățeni nu le displace asta. Chestia cum că ne dorim o poliție puternică care să dea cu tine de pământ, atât la propriu cât și la figurat, e doar la nivel declarativ. În realitate nimeni nu își dorește asta pentru că vedem zilnic discreditarea polițiștilor români.
 17. 4 points
  La începutul acestei luni, Dodge a prezentat noul său model dedicat muncii de poliţie. Este vorba de binecunoscutul model Charger Pursuit. Principalul upgrade al autospecialei pentru 2016 este display-ul cu touchscreen de 12,1 inch, botezat "Uconnect" de către americanii de la Dodge. Acesta este integrat în planşa de bord a autospecialei şi îndeplineşte în principal rolul de monitor pentru un calculator ce a fost mutat în portbagajul autospecialei. Ecranul tactil poate fi utilizat şi folosind mănuşi, asigurând un acces facil la sistemul radio, hărţi, comenzile pentru sirene, lumini speciale şi camerele video cu care este echipată maşina, precum şi posibilitatea accesării diverselor baze de date. Până acum modul "tradiţional" de echipare a autospecialelor pentru poliţie implica montarea unui laptop, cu ajutorul unui sistem de fixare destul de voluminos şi nesigur în cazul unui accident. Pentru moment doar modelul destinat poliţiei va fi echipat cu acest display, inginerii de la Dodge au evitat să spună dacă şi pentru versiunea "civilă" Dodge Charger va putea fi echipată cu un astfel de ecran tactil. Dodge deţine în prezent aproximativ 43 la suta din piaţa americană a autospecialelor destinate poliţiei. Vânzarea autospecialelor de poliţie fiind o afacere importantă pentru producătorii auto americani, din acest motiv Dodge şi Ford şi-au dezvoltat modele speciale pentru această nişă, ce sunt echipate cu sisteme de frânare şi suspensii modificate pentru o durabilitate extinsă, sirene, lumini speciale, panouri de protecţie şi alte asemenea modificări.
 18. 4 points
  http://isop.mai.gov.ro/ in stanga ai Grafic cursuri. O sa vezi ca in perioada 05-30.05.2014 este curs monitori ONU - agenti engleza(este si pt franceza, dar in alta perioada). Asta inseamna ca in saptamana anterioara inceperii cursului va fi examen la ISOP pt admitere la acest curs (engleza si specialitate - vezi bibliografiile de la examenele anterioare, de obicei ramane aceeasi). Termenul de inscriere pt a da examen pt a fi admis la curs va fi postat pe intrapol cu aproximativ o saptamana inainte. Asa ca ochii mari pe intrapol, in special IGPR - DMRU.
 19. 3 points
  Și cam ce atitudine vrei să ia organele abilitate? Până să ia organele abilitate atitudine, mai făceți și voi flotări cu „organul gândirii” ca să nu mai fiți fraieriți așa ușor. Se pare că aceia care vă fraieresc fac flotări mult mai des.
 20. 2 points
  Up-date: Cetateanul turc care l-a omorat pe colegul nostru a fost condamnat, in prima instanta, la 23 ani si jumatate de inchisoare, cu executare, dar si la plata de daune morale familiei acestuia. Speram la mai mult, dar tot este ceva! Sper ca pedeapsa primita sa ramana asa! Totusi, toti banii din lume nu il mai pot aduce inapoi pe colegul nostru. Cred ca, de acolo din ceruri, DULY ne priveste si este alaturi de noi. S-a facut dreptate, aviz tuturor frustratilor din traficul rutier care considera ca politistul poate fi ignorat. Aviz si doamnei ministru de interne care ar trebui sa ia masuri pentru intarirea autoritatii Politiei Romane.
 21. 2 points
  MP7 si glock in dotare "Politia Ministerului Apararii" le englezi (http://www.mod.police.uk/recruitment/index.html)
 22. 2 points
  În Noul Cod penal, la art. 339 alin (3) este prevăzut că aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic se pedepseşte cu închisoare, dacă nu mă înşel, de la 3 luni la 1 an. Nu e nimic absurd. PS: Eşti cercetat penal în prezent, urmează ca la finalizarea acestora un magistrat să decidă şi să aplice sancţiunea corespunzătoare.
 23. 2 points
  Semnalele speciale de avertizare ale mașinilor de poliție se pot folosi și în alte condiții decât cele pe care șoferii le cunosc, și anume deplasarea la o urgență. Acesta este unul din acele cazuri și, din păcate, muți șoferi consideră că ceea ce face poliția nu este altceva decât să îi încurce în goana lor de a-și rezolva problemele. În calitatea pe care o am, de polițist de circulație, am avut situații când, din varii motive, a trebuit să închid străzi sau artere de circulație punând autospeciala perpendicular pe acea stradă cu stroboscoapele în funcțiune și extremă îmi era mirarea când unii șoferi ocoleau mașina încercând să treacă pur și simplu pe lângă ea. Ba mai mult, unii îmi spuneau că doreau să o ocolească crezând că este defectă. Șoferii urăsc atât de mult polițiștii de circulație încât ar face orice să îi denigreze, să îi umilească sau să îi certe atunci când cred ei că nu este bine ceea ce fac, ori asta nu e ok pentru că, în necunoștință de cauză și neavând cunoștințe vizavi de munca de poliție, se fac afirmații nefondate sau neadevărate. Din punctul tău de vedere condițiile de drum erau bune și... nu te-ai gândit nicio clipă la faptul că echipajul circulă pe banda 2 pentru a menține o viteză care să nu provoace accidente, intenționând să-l devansezi prin dreapta gândind, sunt sigur de asta, că nu face altceva decât să încurce traficul. Ca tine gândesc foarte mulți șoferi iar accidentele de circulație cu persoane decedate sunt foarte multe, zilnic. Zilnic mor, în țară, 5-6-7 persoane iar cauza generatoare este viteza excesivă, sau neadaptată drumului pe care se circulă, depășirea iresponsabilă ori la limită pe fondul gândirii că mașina are cai mulți și fuge (nu se gândește nimeni că și cel care vine din față are cai mulți, fuge și el și poate fi în fața ta într-o clipă), și traversarea neregulamentară ori lipsa oricărei asigurări necesare traversării pe trecere. Când vei merge la astfel de accidente unde vezi oameni, decedați sau nu, ale căror trupuri sunt contorsionate în cele mai ciudate și imposibile moduri, decapitați, amputări ale membrelor din cauza impactului și găsite la zeci de metri distanță, creieri amestecași cu sânge pe metri întregi, eviscerați, mirosurile pe care le descoperi acolo, drama pe care situația o provoacă prin reacția rudelor celor decedați sau a celor care scapă cu viață din accident și realizează ce s-a întâmplat sau, vinovat fiind, ce a făcut, vei vedea viața și munca de poliție rutieră cu totul și cu totul cu alți ochi. Ți-aș arăta câteva fotografii cu astfel de lucruri doar pentru a vedea cruda realitate și pentru a conștientiza ce se poate întâmpla dar nu le pot posta aici. Neavând ocazia să vezi viața prin ochii unui polițist de circulație, vei gândi ca acum și anume să devansezi prin dreapta echipajul care circulă pe banda 2 din dorința de a preveni accidentele crezând că acesta nu are ce face dorind doar să încurce și să abuzeze. Mașina de poliție merge încet cu luminile speciale în funcțiune dintr-un anumit motiv iar tu, șoferul, trebuie să știi asta. Îți poți vedea de drum dacă polițistul din mașina respectivă îți face semnal să îl devansezi, altfel, riști să rămâi fără permisul de conducere conform prevederilor art. 31 lit. A din OUG 195/2002.
 24. 2 points
  @Bogdanel ai fotografiat cu bricheta barosan?
 25. 2 points
 26. 2 points

  Versiune 1.0.0

  18 descărcări

  Găsiţi în fişier un tabel ce conţine contravenţii din HG 1373/2008 privind reglementarea furnizării şi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România. Bunuri divizibile - materiale vrac transportate fără ambalaj, în grămezi neordonate, sub formă de pulbere, granule sau bucăţi, ori materiale fluide sau semifluide provenite din producţia de metale feroase şi neferoase; recuperarea fierului vechi; deşeuri de orice tip rezultate din activitatea de construcţii; exploatări forestiere sau depozite de material lemnos; exploatări agricole sau depozite de produse agricole; exploatări miniere, de carieră sau balastieră; staţii de betoane, mixturi asfaltice, aditivi şi lianţi în construcţii, aflate pe teritoriul României şi care sunt transportate cu vehiculele având o M.T.M.A. mai mare sau egală cu 12,0 t; Fişierul este în format .doc şi are două pagini. PS: Avem acest fişier aici mulţumită amabilităţii unor colegi de la Poliţia Rutieră, ce încearcă să-şi ajute colegii. Sperăm să vă fie util. Nu avem pretenţia că tabelul este unul perfect, dacă aveţi de făcut menţiuni, adăugiri ori găsiţi vreo greşelă, scăpare, completare, etc, nu ezitaţi să ne ajutaţi la îmbunătăţirea acestuia.
 27. 2 points
  Și care ar fi întrebările totuși ?
 28. 1 point
  Tocmai ca pe site-ul Academiei la regulamentul admiterii vei gasi intreaga tematica pentru examenul de admitere, inclusiv titlurile cartilor ,respectiv autorii, de pe care trebuie sa te pregatesti.
 29. 1 point
  Rog un coleg din cadrul I.P.J Brasov, să îmi trimită un mesaj personal pentru a putea obține accesul în aria dedicată polițiștilor a acestui forum. Mulțumesc frumos.
 30. 1 point
 31. 1 point
  Se pare că nu am știut prea bine. Multumesc @Marius pentru ajutor! Am asociat e-mailul de serviciu contului.
 32. 1 point
  Bună, și eu am nevoie de ajutor pt a accesa aria privata. Sunt promotia decembrie 2015, Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj-Napoca. Repartizată din 17.07.2017 in cadrul IPJ Neamt. Multumesc anticipat!
 33. 1 point
 34. 1 point
  Padre... ia-o usor tati Pentru numele lu' Domnu', dupa ce ca vrei sa sa o iei pe cai "necurate" pt a ajunge politist, vrei sa ajungi si ofiter.
 35. 1 point
  Am iniţiat acest topic pentru a discuta aici despre orice probleme sau neclarităţi referitoare la încadrarea/promovarea în funcţie. Prevederile legale ce reglementează în prezent încadrarea/promovarea în funcţii: Deci conform legii statutului poliţistului, poliţistul este promovat în funcţie anual. Iar conform OMAI-ului 140 acest lucru ar trebui să se întâmple în al doilea semestru al anului. Este cineva care a fost promovat în funcţie, adică numit în funcţia imediat superioară în cadrul postului ocupat? Cei ce aţi trecut în corpul ofiţerilor anul trecut, în prezent aţi fost trecuţi în funcţia imediat superioară în cadrul postului ocupat?
 36. 1 point
  Un coleg de la Botosani daca poate sa ma ajute
 37. 1 point
  Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine un coleg de la IPJ Satu Mare, numele meu este Badita Maria si lucrez la Sectia 8 Gherta Mica. Multumesc!
 38. 1 point
  Acest aspect ar rezolva foarte multe situații, mai ales în cazul colegilor din București, și nu numai. Însă din cauza ca sunt un pesimist convins, nu cred ca va avea susținere prea mare din partea celor ce ne conduc.
 39. 1 point
  Salutare! Mi-am asociat contului nou creat mailul personal de webmail.politiaromana.ro. Rog administratorii sau colegii-membri din IPJ Cluj, sa imi confirme apartenenta in institutia asta, numita Politia Romana. Multumesc!
 40. 1 point
  S-a întocmit un proces- verbal de constatare a infracțiunii flagrante, care normal că se întocmește pe o coală tip A 4 și mai este scris și de mână. Procesul- verbal tip se întocmește în cazul contravențiilor. Ai blocat circulația circa o oră și ți se pare absurd că „te-au blocat” să circuli un an?! Lasă să vezi și tu cum este să circuli cu tramvaiul la locul de mună, iar acesta să fie blocat de unul care și-a lăsat mașina așa cum ai lăsat-o, pentru că în cazul tău nu poate fi vorba de parcare.
 41. 1 point
  La punctul 1, răspunsul este nu. La punctul 2, ia legătura cu Oana Zăvoranu. Cunoaște niște persoane, care pot prezice viitorul. Tot ea poate să te lămurească șicu privire la tarifele practicate de persoanele respective.
 42. 1 point
  Nu ai deranjat pe nimeni. Ți-au fost explicate niște aspecte ca pe viitor să știi cum să procedezi pentru a te proteja pe tine, familia ta și ceilalți participanți la trafic. Eterna problemă a șoferului sau a cetățeanului roman: capra vecinului. Lăsați-o să trăiască și concentrați-vă pe capra voastră. Ea e cea mai importantă.
 43. 1 point
  Daca drumul este prevazut cu doua benzi de circulatie pe sens, tu nu "depasesti" pe prima banda, intrucat manevra pe care o faci tu nu este depasire! Iar faptul ca echipajul circula pe banda de langa axa, inseamna cel mai probabil ca dorea sa incetineasca traficul!
 44. 1 point
  Tabelul de mai jos cu repartiția județelor pe litoral.
 45. 1 point
  Aștept o decizie prin care să se constate ilegalitatea înființării și funcționării p.l. Este un topic dedicat aici: Politia Comunitara alias Locala - o institutie de impostori
 46. 1 point
  Dacă băieții voștri vă zic "tati, cînd voi fi mare vreau să fiu polițist, ca tine", aveți grijă să nu vadă poza asta, că le trece cheful instantaneu.
 47. 1 point
  Te-ai obosit macar sa citesti postul scris de Marius putin mai sus? Asta una la mana. A doua la mana, tu intelegi ce-ai scris?
 48. 1 point
  Acel limitator de viteză are rolul de a obliga pe unii conducători auto să încetinească când ajung în apropierea intersecției respective, astfel putând să admire peisajul și să observe că există un indicator care-i obligă să acorde prioritate altor conducători auto care au acest drept și datorită acestui fapt se salvează niște vieți. În privința contestației am o urare pentru tine: „succesuri multe”.
 49. 1 point
  cauta pe siteul isop sau concursurile anterioare postate pe intrapol. ar trebui sa-ti ofere suficiente informatii
 50. 1 point
  Nu sunt la calculator acum, postez de pe varianta mobila, dar cand ajung acasa, voi cauta in Ordinul 577/2008 si iti spun exact textele. Din ce imi amintesc te poate chema la serviciu in anumite situatii de exceptie, dar exista o limita de ore lucrate suplimentar pe o anumita perioada de timp. Sfatul meu e ca de fiecare data cand mergi la serviciu peste program, sa te treci in registrul de ore suplimentare. Daca nu va treceti in el, nu aveti cum sa dovediti ca ati fost la serviciu peste program si cat ati stat. Daca ai rabdare descarca: privind programul de lucru al politistilor, formele de organizare a acestuia si acordarea repausului saptamanal
Acest clasament este setat la Bucharest/GMT+03:00